Eesti on juhtivatel kohtadel töötavate naiste arvu poolest EL-i kolmas (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Eurostati andmetel töötavad nii Eestis kui ka Bulgaarias 49 protsendil juhtivatest kohtadest naised, Eesti ja Bulgaaria ees juhib edetabelit 56 protsendiga aga Läti, vahendab Presseportal.de.

Euroopa Liidus (EL) töötab juhtivatel ametikohtadel ligi 9,4 miljonit inimest – nendest kuus miljonit on mehed, kelle käes on 64 protsendi kõikidest juhtpositsioonidest. Juhtivatel ametikohtadel töötab 3,4 miljonit naist, kes moodustavad juhtpositsioonil olijatest 36 protsenti.

Börsil noteeritud firmade juhatuses on naiste osakaal EL-is aga tunduvalt madalam: 27 protsenti. Selliste firmade juhtide seas on seejuures ainult 17 protsenti naisi.

Suurim osakaal ehk 56 protsenti naissoost firmajuhte on Lätis. Järgnevad Bulgaaria ja Eesti 49 ning Poola ja Sloveenia 47 protsendiga. Skaala teises otsas on Luksemburg 15 protsendiga, mida edestab Küpros 23 protsendiga ning Tšehhi, Taani, Itaalia ja Holland 29 protsendiga. Saksamaal on naiste osakaal firmajuhtide seas 30 ning Kreekas ja Austrias 32 protsenti. EL-i keskmisena on umbes kolmandik ehk 36 protsenti juhtivtöötajatest naised ning see osakaal on 2012. aastast püsinud muutumatuna.

Börsil noteeritud firmade juhatuses olevate naiste suhtarvud on aga riikide lõikes sootuks teistsugused. Tabelit juhib Prantsusmaa 44 protsendiga. Järgnevad Itaalia ja Rootsi 36, Soome 35 ja Saksamaa 34 protsendiga. Skaala lõpus on Eesti, kus vaid 8 protsenti börsil noteeritud firmade juhatuste liikmetest on naised. Järgnevad Kreeka 9 ja Malta 10 protsendiga, Küpros, Leedu ja Rumeenia 11, Luksemburg 13, Tšehhi 14, Bulgaaria ja Ungari 15, Horvaatia 17 ning Iirimaa 19 protsendiga. EL-i keskmisena on pisut üle veerandi ehk 27 protsenti juhatuse liikmetest naised. Viimase üheksa aasta jooksul on see suhtarv 9 protsendipunkti võrra tõusnud, mis tähendab, et aastal 2013 oli naiste osakaal vaid 18 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles