Põhja-Korea võib kavandada raketikatsetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidifotod Sanumdongi rajatisest.
Satelliidifotod Sanumdongi rajatisest. Foto: Vadim Ghirda / AP / Scanpix

Põhja-Korea võib valmistuda uueks raketikatsetuseks, teatas USA uudisteportaal NRK Pyongyangi lähedal asuvast rajatisest tehtud satelliidifotodele toetudes.

NPRi teatel tehti satelliidifotod Sanumdongi rajatisest mõned päevad enne USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni 27.-28. veebruari tulemusteta lõppenud kohtumist Vietnamis.

Pyongyang on kasutanud Sanumdongi varem mandritevaheliste ballistiliste rakettide (ICBM) ja kosmoserakettide väljatöötamiseks.

Firma DigitalGlobe tehtud satelliidifotodel on näha sõidukeid, veokeid, raudteevaguneid ja kraanasid Sanumdongis 22. veebruaril. NPRil on fotodele eksklusiivne juurdepääs.

Satelliidifotod Sanumdongi rajatisest.
Satelliidifotod Sanumdongi rajatisest. Foto: / AP / Scanpix

«Kui kõik see kokku panna, näeb see tõesti niimoodi välja, et põhjakorealased püüavad raketti kokku panna,» vahendas NPR reedel Middlebury Rahvusvaheliste Uuringute Instituudi teaduri Jeffrey Lewise sõnu.

Paari päeva eest teatasid veebikülg 38 North ja mõttekoda Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS) 6. märtsist pärinevatele erasatelliitfotodele toetudes, et Põhja-Korea Sohae raketipolügoon näib olevat naasnud tavapärase töörežiimi juurde.

Lääne eksperdid on veendunud, et satelliidifotod näitavad Põhja-Korea tööd ICBMi kallal, mis ulatuks tabama Ühendriike.

Põhja-Korea peatas Kimi käsul raketikatsetused 2018. aasta aprillis osana suhete normaliseerimise protsessist USA ja Lõuna-Koreaga.

Kim nõustus Sohae raketipolügooni sulgema septembris Pyongyangis kohtumisel Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga osana kokkulepitud usaldust loovatest meetmetest.

Augustis tehtud satelliidifotode põhjal järeldas CSIS, et Põhja-Korea oli juba varem alustanud raketimootori katseplatvormi lammutamist.

USA president Donald Trump (paremal) ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid veebruari lõpus Vietnami pealinnas Hanois.
USA president Donald Trump (paremal) ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid veebruari lõpus Vietnami pealinnas Hanois. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

Raketipolügooni uuesti töökorda seadmine on väljakutse tuumakõnelustele Ühendriikidega, mille saatus on pärast 27.-28. veebruari Hanoi tippkohtumist küsimärgi all.

Trumpi ja Kimi kõrgete panustega teine kohtumine üheksa kuu jooksul lõppes plaanitust mitu tundi varem ilma kokkuleppe ja ühisavalduseta, kuid lubadusega kõnelusi jätkata.

Kohtumine katkestati vaidluse tõttu selle üle, missuguses ulatuses peaks Washington sanktsioone leevendama Pyongyangi sammude vastu tuumadesarmeerimise suunas.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor Gina Haspel ütles jaanuari lõpus, et Põhja-Korea ei ole tuumadesarmeerimiskõnelustest hoolimata loobunud kaugmaarakettide väljatöötamisest.

USA president Donald Trump väljendas Põhja-Korea raketikatsetuste võimalikust jätkumisest kuuldes pettumust.

«Oleksin negatiivsel moel üllatunud, kui ta (Kim Jong-un) teeks midagi, mis pole meie arusaamale vastav. Aga eks ole näha, mis juhtuma hakkab,» ütles Trump. «Oleksin väga pettunud, kui näeksin katsetusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles