Maailma vanim inimene: kõige õnnelikum olen praegu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlanna Kane Tanaka on Guinessi rekordite andmetel maailma vanim inimene.
Jaapanlanna Kane Tanaka on Guinessi rekordite andmetel maailma vanim inimene. Foto: Takuto Kaneko / AP / Scanpix

Täna anti 116-aastasele jaapanlannale Kane Tanakale üle Guinnessi rekordite aukiri, millega kinnitati, et tema on maailma vanim inimene. Küsimusele, millisel ajalhetkel oma elus oli ta kõige õnnelikum, vastas naine pikalt mõtlemata: «Praegu».

Jaapani lõunaosas Fukuokas vanadekodus elav Tanaka armastab enda sõnul mängida lauamänge, lahendada matemaatikaülesandeid ja harjutada ilukirja. Nende hobidega tegelemiseks ärkab naine igal varahommikul kell kuus.

«Üks Kane lemmik ajaviiteid on lauamäng Othello ja temast on kujunenud selle klassikalise lauamängu ekspert, kes sageli teeb pähe ka hooldekodu töötajatele,» ütles Guinnessi rekordite esindaja. 

Guinnessi rekordid jagasid Twitteris pilti sellest, kuidas maailma vanimaks inimeseks kuulutatud jaapanlannale anti üle rekordit tähistav aukiri. Lisaks kingiti talle karp šokolaadikomme ja kui temalt küsiti, mitu kommi ta täna ära tahab süüa, vastas naine: «100».

Tanaka sündis 1903. aasta 2. jaanuaril kaheksalapselise pere seitsmenda lapsena. Ta abiellus 1922. aastal Hideo Tanakaga ja nende peres kasvas viis last, kellest üks oli lapsendatud.

Tanakast sai maailma vanim naine pärast seda, kui mullu juulis suri 117 aasta vanusena jaapanlanna Chiyo Miyako. Talle tuli auväärse tiitli saamise puhul õnne soovima ka Fukuoka linnapea Soichiro Takashima.

Kui naise käest küsiti, millisel ajahetkel oli ta elus kõige õnnelikum, vastas ta: «Praegu».

116-aastane Kane Tanaka tähistas auväärse tiitli saamist maasikatordiga.
116-aastane Kane Tanaka tähistas auväärse tiitli saamist maasikatordiga. Foto: JIJI PRESS / AFP / Scanpix

Jaapanlased paistavad maailmas silma kõrgeealisusega. Kuigi rahva toitumisharjumused on pidevalt muutumas ja ülekaaluliste inimeste hulk ühiskonnas kasvab, on ülekaalulisi inimesi võrreldes muu maailmaga Jaapanis siiski vähe, sest valdavalt koosneb jaapanlaste toidulaud kalast, riisist, köögiviljadest ja teistest väherasvastest toitudest. 

Maailma vanima mehe otsinguid Guinnessi rekordite esindaja sõnul alles käivad. Seni kandis tiitlit Jaapani Hokaido saarel elanud Masazo Nonaka, kes suri jaanuaris 113 aasta vanusena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles