Saksa välisministeerium väljastas Türki reisijatele hoiatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa välisministeerium väljastas Türki reisijatele hoiatuse.
Saksamaa välisministeerium väljastas Türki reisijatele hoiatuse. Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / Scanpix

Saksa välisministeerium avaldas eile oma kodanikele hoiatuse, milles teatati, et Türki reisides seistakse silmis riskiga sattuda võimudega pahuksisse selliste seisukohtade väljendamise eest, mis Saksamaal on lubatud. 

Ministeerium uuendas eile õhtul informatsiooni Türki reisimise kohta oma kodulehel. Ministeeriumi sõnul võivad sellised arvamused, mille väljendamine on Saksmaal lubatud, tuua Türgis kaasa probleeme. 

«Seisukohad, mis Saksamaal on kaitstud sõnavabaduse põhimõttega, võivad Türgis viia tööalase piiramise või kriminaalmenetluseni,» sõnas ministeerium avalduses.

Eelkõige puudutas hoiatus ajakirjanikke ja inimesi, kes võtavad osa kohtumistest või meeleavaldustest. Samuti neid, kes on sotsiaalmeedias avaldanud Türgi võimude suhtes kriitilisi postitusi.

Saksa välisminister Heiko Maas.
Saksa välisminister Heiko Maas. Foto: Christian Spicker / imago/ Scanpix

Ametnike sõnul pole mitu Euroopast pärit ajakirjanikku saanud Türgis töötamiseks luba ja kolm Saksamaa ajakirjanikku jäeti hiljuti ilma akrediteeringust. Seda otsust kritiseeris teravalt Saksamaa välisminister Heiko Maas, kelle sõnul on tegemist pressivabaduse piiramisega.

«Seetõttu ei saa välistada, et Türgi valitsus rakendab edasisi meetmeid Saksa meedia esindajate vastu, samuti kodanikuühiskonna organisatsioonide suhtes,» lisati ministeeriumi avalduses.

Tegemist on juba teise korraga viimase poole aasta jooksul, kui Saksamaa uuendab oma reisisoovitusi Türki reisijatele. Oktoobris kirjutas välisministeerium, et viimastel aastatel on Türgis vahistatud mitu Saksamaa kodanikku, kes on sotsiaalmeedias Türgi valitsust või president Recep Tayyip Erdoğani kritiseerinud. 

Türgi on viimastel aastatel omavoliliselt pidanud kinni Saksa kodanikke, keda kahtlustatakse sidemetes Ankara poolt keelustatud rühmitustega, teatas välisministeerium.

Ankara süüdistab USAs elava vaimuliku Fethullah Güleni võrgustikku 2016. aasta riigipöördekatses. Türgi võimud on riigipöördekatsest möödunud kahe aasta jooksul kinni pidanud üle 50 000 inimese, keda süüdistatakse sidemetes Güleni liikumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles