Suurbritannia jätab veel kaks džihaadipruuti kodakondsusest ilma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia võttis kodakondsuse veel kahelt Islamiriigi võitlejaga abiellunud naiselt.
Suurbritannia võttis kodakondsuse veel kahelt Islamiriigi võitlejaga abiellunud naiselt. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Suurbritannia on võtnud kodakondsuse veel kahelt Briti naiselt, kes sõitsid Süüriasse ja liitusid äärmusrühmitusega Islamiriik (ISIS).

Siseministeeriumi andmetel võeti kodakondsus 30-aastaselt Reema Iqbalilt ja tema õelt, 28-aastaselt Zaralt. Mõlemad lahkusid Londonist 2013. aastal ja liitusid ISISega. Vanemal õel on Süürias sündinud kaks poega, nooremal kolm ja neid Briti kodakondsusest ilma ei jäetud.

Süüriasse reisis ka perekonna kolmas õde, 32-aastane Samila, aga tema saatuse kohta teated puuduvad.

Naised on Pakistani päritolu ja väidetavalt abiellusid Süürias viibides ISISe võitlejatega. Arvatavasti peab Suurbritannia siseministeerium võimalikuks, et naised võtavad endale Pakistani kodakondsuse. 

Eelmisel kuul ütles Reema Iqbal intervjuus väljaandele The Telegraph, et sooviks Suurbritanniasse naasta. 

«Julgeolekuteenistus tuli minuga rääkima ja ma olin nendega aus, rääkisin neile kogu oma loo, seega nüüd on nende ülesanne seda hinnata. Ma ei tea, kas mu ema sai mulle kunagi Pakistani passi või mitte, ma ei ole seal kunagi käinud,» rääkis naine.

Suurbritannia siseministeerium keeldus konkreetsete naiste juhtumit kommenteerimast, aga pressiesindaja sõnul tehakse iga kodakondsuse äravõtmise otsus vajalikele tõenditele toetudes ja mitte kergekäeliselt.

Teade veel kahe naise kodakondsusest ilmajätmise kohta tuleb pärast seda, kui meedias on palju tähelepanu pälvinud 19-aastane Shamima Begum, kellelt võeti kodakondsus ära mõne nädala eest ja kelle kolmenädalane poeg suri Süüria kinnipidamislaagris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles