Koalitsioonikell hakkab tiksuma alles kuu lõpus (5)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juht Kaja Kallas ajakirjanike ees reedel, kui Keskerakond lükkas tagasi kõneluste alustamise uue valitsuse moodustamiseks. 
Reformierakonna juht Kaja Kallas ajakirjanike ees reedel, kui Keskerakond lükkas tagasi kõneluste alustamise uue valitsuse moodustamiseks. Foto: Eero Vabamägi

Reedeste tormiliste sündmuste järel, mil Keskerakond lükkas tagasi Reformierakonna koalitsioonipakkumise ja oravad tegid ettepaneku asuda läbi rääkima sotside ja Isamaaga, avaldas Kaja Kallas valmisolekut suhelda teiste erakondadega ka nädalavahetusel. Reformierakonna kergeks üllatuseks võtavad kõik teised olukorda stoilise rahuga. Ja sellele on ka hea põhjus – valitsuse moodustamise ametlik kell ei saa minna käima enne märtsi lõppu, võib-olla juhtub see isegi veel hiljem.

Põhjuseks on valimiste puhul esitatud kaebused. Täna koguneb vabariigi valimiskomisjon läbi vaatama viimaseid laekunud kaebusi. Kui nendega saadakse ühele poole ja ühtki ei rahuldata, siis tavaliselt ongi käes aeg valimised ametlikult välja kuulutada. Siis hakkavad jooksma koalitsiooni kokkuleppimisele olulised tähtajad, mil president peab riigikogu kokku kutsuma, määrama peaministrikandidaadi jne.

Sel korral on aga juba ette teada, et mõned kaebajad, kelle seas on ka vange, ei kavatse valimiskomisjoni vastusega piirduda, vaid pöörduvad väga tõenäoliselt kohtusse. Selleks on neil aega kolm päeva, misjärel on riigikohtul aega seitse tööpäeva otsust langetada. Arvestades nädalavahetusi ja mõne kaebuse liikumist posti teel, on selge, et ametlik koalitsiooni moodustamise kell läheb käima alles märtsi lõpus või aprilli alguses.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles