Maailmas kasvab jätkuvalt relvadega äritsemine (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulirelvad.
Tulirelvad. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

Maailmas kasvab jätkuvalt relvadega äritsemine, kuid tõus on siiski mõnevõrra aeglustunud, selgus esmaspäeval Stockholmi Rahvusvahelise Rahu-uuringute instituudi Sipri värskest ülevaatest.

USA on veelgi kasvatanud oma edumaad maailma suurima relvatarnijana.

Relvaäri vedurina on raporti kohaselt toiminud peamiselt Lähis-Ida konfliktid. Mujal maailmas on relvaäri vähenenud.

Ajavahemikus 2014–2018 liikus rohkem kui pool ehk 52 protsenti kõikidest Ühendriikide välismaale müüdud relvadest Lähis-Idasse.

USA järel on maailma suurimad relvatarnijad Venemaa, Prantsusmaa, Saksamaa ja Hiina, kellede osa relvaekspordist küünib kokku 75 protsendini.

«USA on jätkuvalt kinnistanud oma osa maailma juhtiva relvatarnijana. Eelmisel aastal eksportisid Ühendriigid relvi vähemalt 98 riiki,» ütles Sipri relvadele ja sõjalistele kuludele keskendunud ekspert Aude Fleurant.

Lähis-Idas ostis kõige rohkem relvi Saudi Araabia. Riigi kulutused relvastusele kasvasid koguni 192 protsenti aastatale 2014-2018 võrreldes eelmise viieaastase ajaperioodiga.

Suurteks ostjateks olid ka Egiptus, Katar, Iraak ja Iisrael. Süüria relvaostud seevastu langesid 87 protsenti.

Aasias ja Okeaanias hankisid kõige enam relvi India, Austraalia, Hiina, Lõuna-Korea ja Vietnam.

Jaanuaris korraldatud Aafrika viiendal relvamessil oli 113 väljapanekut 29 riigist, ametlikke delegatsioone oli kokku 50.

Analüütik Stéphane Konan ennustas Elevandiluuranniku messil, et Aafrika relvaturg kasvab järgmise viie aastaga 50 protsenti.

«Aafrikas on tugev majanduskasv, aga on ka uued ohud. See on manner, mis kannatas 2017. aastal kõige rohkem terrorirünnakute all ning kasvavad ka ohud keskkonnale nagu salaküttimine ja röövpüük, nii et nõudlus kaitse- ja julgeolekumaterjali järele kasvab,» sõnas Konan.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles