Hiinas loodi «sigimisvalmis» naiste andmebaas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani uurija avastas andmebaasi, kus on enam kui 1,8 miljoni hiinlanna isiklikud andmed, muu hulgas info selle kohta, kas naisel on lapsed või kas ta on järglaste saamiseks sobivas eas.
Taani uurija avastas andmebaasi, kus on enam kui 1,8 miljoni hiinlanna isiklikud andmed, muu hulgas info selle kohta, kas naisel on lapsed või kas ta on järglaste saamiseks sobivas eas. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / SCANPIX

Taani uurija avastas, et Hiinas on loodud naiste andmeid sisaldav andmebaas, kus nime, telefoninumbri ja aadressi kõrval on ära märgitud ka nende «sigimisvalmidus».

Taani uurija Victor Geversi sõnul on andmebaasis enam kui 1,8 miljoni naise isiklikud andmed. 

«Hiinas on naistest puudus. Seega alustas üks organisatsioon andmebaasi loomist, kus on praegu kirjas üle 1,8 miljoni naise andmed,» kirjutas uurija Twitteris ja jagas avalikust andmebaasist tehtud pilte. 

Uurija sõnul on andmebaasis info naiste vanuse, hariduse ja abielustaatuse kohta, samuti lahter nimega «sigimisvalmis», milles uurija sõnul märgitakse ära, kas naisel on lapsi või kas ta on järglaste saamiseks sobivas eas.

Andmeleke ja sellise andmebaasi avastamine mõjub murettekitavalt, sest naisõiguslased on viimasel ajal väljendanud üha enam muret selle üle, kui kaugele on valitsus valmis minema selleks, et mõjutada naisi rohkem lapsi saama.

Seni pole selge, kas andmebaas on seotud mõne kohtinguportaaliga, valitsusregistriga, organisatsiooni või ettevõttega. Taanlane lubas uurimis jätkata, aga tema suurim mure on hetkel see, et naiste andmed pole turvatud.

«Peamiselt hoolin sellest, et need andmed saaks kaitstud,» ütles Gevers.

Andmebaasis olevate naiste keskmine vanus on 32, kõige noorem neist on 15 aastane. Ligi 90 protsenti andmebaasis olevatest naistest on vallalised ja 82 protsenti neist elab Hiina pealinnas Pekingis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles