Aserbaidžaan käivitas Armeenia meelepahaks suure sõjaõppuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani sõjaväe tank T-72.
Aserbaidžaani sõjaväe tank T-72. Foto: Iliya Pitalev / Sputnik / Scanpix

Aserbaidžaan käivitas täna suure viiepäevase sõjaõppuse ajal, mil riik valmistub Armeeniaga kõnelusteks vaidlusaluse Mägi-Karabahhi üle.

Aserbaidžaani ja Armeenia suhteid on aastakümneid mürgitanud konflikt Mägi-Karabahhi pärast, mida Aserbaidžaan peab endale kuuluvaks, kuid mis on Armeenia separatistide kontrolli all. Regiooni pärast peeti 1990. aastate algul maha ka sõda, mis lõppes 1994. aastal hapra vaherahuga.

«Õppuste käigus täidavad maaväe üksused erinevad ülesanded, mille eesmärk on valmistuda rünnakoperatsiooniks tavavaenlase» vastu, teatas Aserbaidžaani kaitseministeerium.

Viis päeva kestvatel õppustel osaleb 10 000 sõdurit, 500 tanki ja soomukit, kuni 300 raketisuurtükiväe ning muu kaudtule üksust ja 20 sõjalennukit, teatas ministeerium.

Armeenia välisministeeriumi sõnul ei panusta õppus rahu soodustava keskkonna loomisesse.

Õppus toimub ajal, mil varsti peaksid kohtuma Aserbaidžaani president Ilham Alijev ning Armeenia uus peaminister Nikol Pašinjan. Liidrid pole varem näost-näkku kohtunud.

Kohtumise kuupäeva paigas veel pole, kuid mõlemad pooled on öelnud, et tahavad kohtuda.

Armeenia  välisministeeriumi pressiesindaja Anna Naghdaljan ütles uudisteagentuurile AFP, et Jerevan ei pea kõnelusi püssitoru all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles