Talibani asutaja redutas väidetavalt aastaid USA baaside lähedal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulla Omar.
Mulla Omar. Foto: JAVED TANVEER / AFP / SCANPIX

Islamiliikumise Taliban asutaja mulla Omar elas aastaid Afganistanis USA sõjaväebaasidest jalutuskäigu kaugusel, väidab uus raamat, mis viitab USA luure piinlikele puudujääkidele.

USA ja Afganistani liidrid uskusid, et ühesilmne  Omar põgenes Afganistanist ja suri Pakistanis.

Hollandi ajakirjanik Bette Dam aga kirjutab uues raamatus «Vaenlast otsides», et Omar elas Zabuli provintsis suurest USA baasist vaid viie kilomeetri kaugusel ning suri seal 2013. aastal.

Afganistani valitsus eitas raamatu väiteid raevukalt, kuid Taliban, mis peab Dohas rahukõnelusi Washingtoniga, ütles uudisteagentuurile AFP, et väide Omari püsimisest Afganistanis on tõsi.

Dam kajastas Afganistanis toimuvat kohapealt aastaid ning on kirjutanud ka raamatu Afganistani endisest presidendist Hamid Karzaist.

Dami andmeil elas mulla Omar sisuliselt erakuna, keeldus isegi oma pereliikmete visiitidest ning täitis märkmikke väljamõeldud keeles.

Ajakirjanik tegi raamatu jaoks uurimistööd üle viie aasta ning usutles Omari ihukaitsjat Jabbar Omarit. Ihukaitsja väitis, et tema oli see, kes pärast Talibani režiimi kukutamist Omari peitis ja teda kaitses.

Pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid pani USA Omari püüdmiseks välja 10 miljoni dollari suuruse valuraha. Seejärel peitis Omar end piirkondlikus pealinnas Qalatis ühte väikesesse hoonetekompleksi.

Kompleksis elanud perele ei öeldud, kes täpselt neil külas oli, kuid USA üksused peaaegu tabasid ta kahel korral.

Ühel korral lähenes USA patrull hetkel, mil Omar ja Omari olid kompleksi siseõues. Ehmunud mehed peitsid end ühe puuhunniku taha, kuid USA sõdurid möödusid hoonetest sisse astumata.

Teisel korral otsisid USA sõdurid hooned läbi, kuid ei leidnud Omari salatoa peidetud sissepääsu.

Omar otsustas kolida, kui USA hakkas 2004. aastal ehitama Langmani sõjaväebaasi, mis asus tema peidikust vaid mõnisada meetrit eemal.

Hiljem kolis ta ühte teise hoonesse, kuid peagi ehitas Pentagon selle lähedale sõjaväebaasi Wolverine. Sinna paigutati tuhat USA sõdurit ning vahel paiknesid seal ka USA ja Briti eriüksuslased.

Seejärel ei julgenud Omar enam kolida, kirjutas Dam. Ta käis väljas harva ning kui USA sõjalennukid üle lendasid, peitis end sageli tunnelitesse.

Kuigi ta kuulas Briti ringhäälingu BBC õhtuseid puštukeelseid uudisteprogramme, siis kommenteeris ta välismaailma harva. Raamatu sõnul käitus ta samamoodi isegi siis, kui sai teada Al-Qaeda juhi Osama bin Ladeni surmast.

Dami sõnul delegeeris Omar pärast 2001. aastat Talibani juhtimise teistele ning oli pigem rühmituse vaimne juht.

Raamatu väitel Omar 2013. aastal haigestus, keeldus ravi saamiseks Pakistani reisimast ning suri hiljem Zabulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles