Venemaa nõuab tšetšeenia inimõiguslasele nelja-aastast vangistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõigusgrupi Memorial Tšetšeenia haru juht Ojub Titijev.
Inimõigusgrupi Memorial Tšetšeenia haru juht Ojub Titijev. Foto: Musa Sadulajev / AP

Vene prokurörid palusid täna kohtul mõista neljaks aastaks sunnitöölaagrisse Tšetšeenia üks peamisi inimõiguslasi, keda tema kaitsjate sõnul süüdistatakse väljamõeldud uimastikuriteos.

Tšetšeenias inimõigusgrupi Memorial haru juhtiv Ojub Titijev peeti kinni eelmisel aastal. 

Tema advokaatide sõnul on tema vastu esitatud süüdistused seotud Titijevi uurimisega, mille keskmes oli suuresti saladuskatte all tegutsev Tšetšeenia vanglasüsteem. Väidetavalt rikutakse seal raskelt inimõigusi.

«Palume Titijev süüdi mõista ning määrata talle neli aastat sunnitöölaagris koos 100 000 rublase (1350 eurose) trahviga,» ütlesid prokurörid Tšetšeenias asuvale kohtule.

Kohtuprotsess käib suvest saati ning otsust on oodata 18. märtsil, teatas Memorial Vene uudisteagentuurile Interfax.

Vaatlejate sõnul on võimud kasutanud uimastikuritegude süüdistusi kriitiliste ajakirjanike ja inimõiguslaste vaigistamiseks varemgi.

Memorial on viimane inimõigusorganisatsioon, kel on Tšetšeenias nähtav kohalolek ja kes jätkuvalt kritiseerib kohalikku liidrit Ramzan Kadõrovit.

Memoriali sõnul pandi Titijevi kinnipidamise järel põlema ühenduse haru kõrvalasuvas Inguššias ning veel ühes Kaukaasia ringkonnas Dagestanis rünnati ühenduse töötajaid.

Titijevi eelkäija Natalja Estemirova rööviti ja mõrvati 2009. aastal. Memoriali sõnul täitsid tapjad kohalike võimude käsku.

Ühendus võtab sõna Venemaa inimõigusrikkumiste vastu ning on süüdistanud Kadõrovi juhitavat süsteemi inimröövimise ja piinamise kasutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles