Kohtla-Järve korterid tegid viimase kümne aasta hinnarekordi (1)

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik

Veebruarikuus toimunud korteritehingute põhjal ulatus Kohtla-Järvel keskmine ruutmeetri hind 129 euroni, mis on viimase kümne aasta kõrgeim, ilmneb Pindi Kinnisvara veebruarikuu turuülevaatest. 

Eelmisel aastal jäi Kohtla-Järvel korterite keskmine ruutmeetri hind kõigil kuudel alla saja euro. Detsembris oli see näiteks 86 eurot, tänavu jaanuaris 79.

Viimati oli selline hind kümme aastat tagasi

Viimati ulatus korterite keskmine ruutmeetri hind Kohtla-Järvel 129 euroni 2009. aastal, mil see pärast tollast kinnisvarabuumi 358 euro tasemelt sööstlaskujana robinal saja euro kanti kukkus ja sellesse suurusjärku ka kümneks aastaks pidama jäi. 

Protsentuaalselt on eelmise aasta sama ajaga võrreldes Kohtla-Järve korterite hinnatase kasvanud küll üle 70 protsendi, kuid absoluutarvus jääb see endiselt kõvasti maha kõigist teistest Eesti suurematest linnadest ja ka väiksemate maakondade keskustest.  Pindi Kinnisvara turuülevaates hõlmatud 17 linna pingereas on Kohtla-Järve endiselt viimasel kohal, sest hinnad tõusid ka aastaid eelviimasel positsioonil olnud Valgas, kus keskmine ruutmeetri hind oli veebruaris 140 eurot. 

Tallinnale ja Tartule jäi Kohtla-Järve korterite hinnatase ka jaanuaris alla üle kümne korra. Kordades on hinnavahe endiselt naaberlinna Rakverega (570 eurot) ning ka näiteks Viljandi (708 eurot) ja Haapsaluga (873 eurot). 

Pikaajalisi järeldusi veel teha ei saa

Aastaid Ida-Virumaa kinnisvaraturul tegutseva Uue Maa piirkonnajuht Hannes Hallik ütles, et veebruaris toimus Kohtla-Järvel 65 korteri ostu-müügitehingut, mis ei ole Eesti suuruselt viienda linna kohta väga suur hulk.  "Tavalisest  kõrgema hinnaga müügitehingute osakaal oli seekord mõnevõrra suurem, seda just nende korterite puhul, mis asuvad Ahtme linnaosa Jõhvi-poolses servas: Estonia puiesteel ja Puru teel," rääkis ta. 

Päris mitmed tavalisest parema hinnaga korterid müüdi Halliku sõnade kohaselt ka Järve linnaosa Põhja mikrorajoonis,  kus tehingute hinnad on kõrgemad kui Lõuna mikrorajoonis. Tema sõnul ei saa ühe kuu põhjal teha veel järeldust, et Kohtla-Järve kinnisvaraturg oleks pööranud otsustavalt tõusule. "Kallimate korteriomandite müügi osakaalu tõus suhteliselt väikese tehingute arvu juures tõstiski veebruaris keskmist hinda," tõdes ta, märkides, et lähikuud peaks näitama, kas tegu on vaid üksiku tavalisest veidi parema kuuga või on toimumas mingi pikaajalisem muutus. 

Halliku sõnul on ka Ida-Viru linnades märgatav ostjate huvi tõus soetada kaugemat tulevikku silmas pidades senisest kallimat ja kvaliteetsemat kinnisvara. "Tahaks loota, et see tendents jätkub," lausus ta, lisades, et positiivse märgina otsivad ka Ida-Viru linnades paremaid kortereid endale inimesed, kel on tekkinud vaba raha. Samuti on esialgu küll veel vaid üksikuid näiteid, kus teistest piirkondadest inimesed on hakanud soetama endale kortereid Ida-Virumaal, mis samuti aktiveerib kohalikku turgu. Kui neid inimesi tekiks rohkem, toetaks see korterite hinna kasvu. 

Narvas oli veebruaris korterite keskmine ruutmeetri hind 382 eurot, mis on jaanuariga võrreldes 9 protsenti rohkem, ja maakonnakeskuses Jõhvis 244 eurot, mis on peaaegu sama tase nagu kuu aeg varemgi. 

Korterite keskmised ruutmeetri hinnad veebruaris toimunud tehingute põhjal

Tallinn 1860

Tartu 1391

Pärnu 1192

Haapsalu 873

Kuressaare 762

Rapla 727

Viljandi 708 

Võru 592

Rakvere 570

Paide 485

Narva 382

Põlva 372  

Jõgeva 296

Kärdla 293 

Jõhvi 244

Valga 140

Kohtla-Järve 129

Allikas: pindi.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles