Putini vastu austuse kaotanud Vene komandör pani aumedali oksjonile (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Vene komandör Ida-Ukrainas Igor Girkin pani oksjonile kullast aumedali, sest vaevleb rahapuuduses ja on kaotanud austuse Venemaa presidendi Vladimir Putini vastu, kelle nägu medalil kujutatud on.
Endine Vene komandör Ida-Ukrainas Igor Girkin pani oksjonile kullast aumedali, sest vaevleb rahapuuduses ja on kaotanud austuse Venemaa presidendi Vladimir Putini vastu, kelle nägu medalil kujutatud on. Foto: twitter

Endine Vene komandör Ida-Ukrainas on langenud välja Kremli soosiku staatusest ja kaotanud kogu oma raha, mistõttu on ta sunnitud müüma maha kuldmedali, mis anti talle 2014. aastal olulise panuse eest Krimmi annekteerimisel.

48-aastane Igor Girkin, keda tuntakse ka hüüdnime Strelkov all, ütles, et müüb medali maha, sest vajab raha ning on kaotanud igasuguse austuse Venemaa presidendi Vladimir Putini vastu, keda on kujutatud kuldmedalil võidukalt loorberipärga kandmas. 

Girkin on nii Ameerika Ühendriikide kui Euroopa Liidu sanktsioonide all seoses tema rolliga Krimmi annekteerimisel ja kuna ta oli kunagi Donetski oblastis võitlevate venemeelsete separatistide juht.

Ajakirjanik Leonid Ragozin jagas Twitteris pilti Moskva metroos sõitvast Girkinist. Pildi esialgne avaldaja raadioajakirjanik Nikita Nebjlitski tegi nalja, et Girkin valmistub ründama metroojaama nimega Kievskaja.

Girkin andis sõpradele medali müümisest teada sotsiaalmeediaplatvori Vkontakte vahendusel eelmisel reedel. Ta tunnistas, et põhjuseks on majanduslikud raskused. 

«Ma ei tundnud kunagi selle medali suhtes austus, sest see tuleb olematust riigist,» kirjutas mees ja lisas, et medalil on kujutatud inimest, keda ta austas vaid lühikest aega 2014. aastal, aga kelle vastu on sellest ajast alates austus tugevalt kahanenud.

Girkin tunnistas, et medal anti talle 2014. aasta kevadel miljardär Konstantin Malofejevi poolt. Tegemist on märgilist rolli omanud mehega, kelle teene on venemeelsete separatistide ja Kremli vahelise sideme loomine.

Medal müüakse oksjonil, mis toimub 13. aprillil Moskva StandArt hotellis. Selle alghind on miljon rubla ehk ligikaudu 13 000 eurot.

Medali peal on kiri «Meenutamaks Krimmi taasühendamist Venemaaga 2014. aastal» ja ühel küljel on kujutatud Putin, teisel Krimmi kaart. See anti inimestele, kes andsid Krimmi annekteerimise protsessis kõige suurema isikliku panuse.

Oksjonile pandud kuldmedal.
Oksjonile pandud kuldmedal. Foto: twitter

Girkin töötas aastatel 1996 kuni 2013 Vene Föderaalne Julgeolekuteenistuse (FSB) heaks. 1990. aastate alguses töötas väidetavalt Bosnia-Hertsegoviinas ja Moldovas. 

Teda on seostatud väidetavate süüdistustega sõjakuritegudes, näiteks inimröövides, piinamises ja mõrvades.

2016. aastal tunnistas ta nelja inimese tapmist Ida-Ukraina linnas Slovjanskis, sest tugines enda sõnul Josef Stalini vastuvõetud nõukogudeaegsetele seadustele. 

Samuti on ta uhkustanud, et sütitas konflikti Ida-Ukrainas lootuses luua niinimetatud Uus-Venemaa, mis ulatuks Venemaa piiridest kuni Odessani.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles