Korb: Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsuse moodustamises ei saa mingil juhul kindel olla (24)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb.
Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb toonitas, et kui Keskerakond koalitsioonikõneluste käigus EKRE ja Isamaaga ühisosa neile olulistes küsimustes ei leia, ei lähe partei ka valitsusse. 

Pärast seda, kui Keskerakonna juhatusse suurima häältesaagiga (488) valitud Raimond Kaljulaid teatas täna, et astub protestiks EKRE vastu erakonna juhatusest välja, edastas ajakirjanikele selgituse Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb. Korbi sõnul on hetkel tegemist vaid konsultatsioonidega ning Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsuse moodustamises ei saa mingil juhul kindel olla.

«Keskerakonnal oleks tõepoolest olnud lihtsam minna opositsiooni, kuid on selge, et valijate eest saab seista ainult läbi rääkides ning ühisosa leides. Kui EKRE ja Isamaaga meile olulistes küsimustes kokkupuutepunkte pole, ei lähe me ka valitsusse,» kinnitas Korb. Ta lisas, et EKREga konsultatsioonide alustamine on arusaadavalt väga raske, kuid erakond sellest ei lõhene. 

Keskerakonna peasekretäri sõnul on tegemist vaid konsultatsioonidega ning valitsuse moodustamises ei saa mingil juhul kindel olla. «Nii eesti kui ka vene emakeelega inimesed saavad sellele liidule oma hinnangud anda kohe, kui on olemas koalitsioonileping, mida tulevane valitsus saaks täitma asuda. Suure osa ühiskonna välistamine juba praegu ei vii meid edasi,» leidis Korb.

Korbi sõnul peab EKRE valimiseelsest retoorikast välja tulema, samuti ei saa Korb ega paljud teised Keskerakonna liikmed ja toetajad konservatiivide väljaöeldut kuidagi aktsepteerida.

Peasekretäri sõnul on aga erakond valmis vajadusel opositsiooni minema ning seda näitas tema sõnul ka loobumine Reformierakonna pakkumisest alustada kõnelusi. «Ühetaolise maksusüsteemi nõue oleks tähendanud riigieelarvele 250-miljonilist kulu ja poleks võimaldanud meil seista erakorralise pensionitõusu, lastetoetuste ega ravijärjekordade lühendamise eest. 2100 ja enam teenivate inimeste sissetulekute tõus ei saa olla tulevase valitsuse prioriteet,» ütles Korb. 

Eile keskpäeval otsustas Keskerakonna juhatus häältega 13:4 teha koalitsioonikõneluste alustamiseks ettepanek EKRE-le ja Isamaale. Otsuse vastu Mihhail Kõlvart, Vadim Belobrovtsev, Yana Toom ja Raimond Kaljulaid.

Isamaa ja EKRE otsustasid Keskerakonna ettepaneku vastu võtta. 

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles