Yana Toom mõtles samuti Keskerakonna juhatusest lahkumisele (27)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna juhatuses konservatiividega võimukõneluste alustamise vastu hääletanud eurosaadik Yana Toom tunnistas, et on mõelnud samuti erakonna juhatusest lahkumisele – nagu tegi Raimond Kaljulaid –, kuid otsustas seda mitte teha. 

«Kui tahad midagi mõjutada, pead olema selle osa. Väljaspoolt ei tee midagi,» kommenteeris Toom, toonitades, et kuni koalitsioonilepe pole allkirjastatud, tuleb pingutada oma eesmärgi saavutamiseks.

«Emotsioonid on väga üleval,» sõnas ta. «Mul on kahju, et Raimond ära läks. Saan sellest aru, aga arvan, et see ei olnud praktiliselt õige käik,» kirjeldas Toom. «See, mida tegi Raimond, on väga tugev signaal väljapoole.» 

Kindlasti ei taha, et Keskerakond oleks erakond, kes toob EKRE võimule.» «Minu kui venekeelse ja liberaali jaoks on see täiesti vastuvõetamatu kamp.»

Keskerakonnas on hetkel laual kaks suurt teemat: võimalik koalitsioon Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE), mis Toomi sõnul paljudele ei meeldi ning sisepingete kasv erakonnas. «Seda tuleks igal juhul vältida, kui tahame olla tõsiseltvõetav poliitiline jõud.» 

«Kellele kogu see käärimine kasulik on, pole kindlasti Keskerakond ega Eesti riik,» ütles Toom kokkuvõtteks.

Möödunud oktoobris suurima häältesaagiga (488) Keskerakonna juhatusse valitud Raimond Kaljulaid teatas täna, et lahkub protestiks EKRE vastu erakonna juhatusest. 

Eile keskpäeval otsustas Keskerakonna juhatus häältega 13:4 teha koalitsioonikõneluste alustamiseks ettepanek EKRE-le ja Isamaale. Otsuse vastu Mihhail Kõlvart, Vadim Belobrovtsev, Yana Toom ja Raimond Kaljulaid.

Isamaa ja EKRE otsustasid Keskerakonna ettepaneku vastu võtta. 

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles