Kuulsa natsi tütar maeti salaja (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler Luftwaffe juhi Hermann Göringi noorima tütre Edda Göringi ristimispeol.
Adolf Hitler Luftwaffe juhi Hermann Göringi noorima tütre Edda Göringi ristimispeol. Foto: akg-images / akg-images / Scanpix

Adolf Hitleri asemiku riigikantsleri kohal ja Saksamaa lennuväe Luftwaffe juhi Hermann Göringu noorim tütar Edda Göring suri detsembris Münchenis. Ta maeti salaja ja Saksa meedia teatas tema surmast alles sel nädalal.

Edda Göring suri 21. detsembril 80 aasta vanusena ja tema urn maeti Müncheni Waldfriedhof'i surnuaiale.

Matusel osalesid vaid naise lähedased ja tema haua asukohta hoitakse saladuses, sest naine oli enne oma surma seda palunud. Nii ei andnudki surnuaed ajakirjanike palvetest hoolimata Edda Göringu haua asukoha kohta infot.

Edda Göringi isa Hermann tutvus Adolf Hitleriga juba 1920. aastate alguses. Göringil oli märkimisväärne roll Natsionaalsotsialistlikus Saksa Töölisparteis ja alates 1939. aastast oli ta Adolf Hitleri ametlik asemik riigikantsleri ametikohale.

Hermann Göring vahistati 1945. aasta 8. mail ja sõjaroimarite protsessil Nürnbergi tribunali otsusega mõisteti ta poomissurma. Vaid lühikest aega enne kohtuotsuse planeeritud täideviimist 1946. aasta oktoobris hammustas ta suus katki kaaliumtsüaniidikapsli ja suri sekunditega. 

Edda Göring sündis kurikuulsa natsi teisest abielust ja sai nime Itaalia fašistliku liidri Benito Mussolini tütre järgi. Kuna Adolf Hitler ja Hermann Göring olid väga lähedased, sai Hitlerist Edda ristiisa. 

1986. aastal andis Edda intervjuu Müncheni ajalehele Tz ja rääkis oma isast lahke sõnaga. «Kuna minu vanemad mind väga armastasid ja minu eest head hoolt kandsid, oli mul väga kena lapsepõlv,» sõnas naine, kes lisaks väljendas veendumust, et tema isa tahtis Saksamaa jaoks ainult head. 

«Olen kindel, et mu isa, kui ta liitus Hitleriga, uskus, et teeb Saksamaa jaoks parimat,» sõnas Edda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles