Tõnis Saarts: ei ole kindel, et Ratas EKRE-st üle käib (9)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Täna Kuku raadio saates «Kaks ühes» üles astunud politoloog Tõnis Saartsi sõnul ei ole kindel, et Keskerakonnas mõistetakse, missugused on riskid Eesti Konservatiivse Erakonna ja Isamaaga võimuliitu minnes.

«See on üsnagi riskantne valik Keskerakonna poolt,» rääkis Saarts. «Ma ei tea, kas Keskerakonna poliitikud neid riske tajuvad – või üritavad end veenda, et neid riske ei ole.» Saarts meenutas, et valimistulemus tõi välja kaks Keskerakonna peamist nõrkust: venekeelne valija ei tulnud välja, teiseks: Keskerakond kaotas hääli maapiirkondades.

EKRE ja Isamaaga liidu sõlmimise korral võib vene valija Keskerakonnast täiesti võõranduda, tähendas Saarts. »Varasema koalitsiooniga sai Jüri Ratas päris hästi hakkama,» arutles ta, «ehk usutakse praegu Keskerakonnas, et ta kehtestab end ka uues koalitsioonis ja radikaalne valija pettub EKRE-s.» Siiski pole tema sõnul kaugeltki kindel, et Ratas sellest koalitsioonist üle käib.

Saarts rääkis, et üldiselt on Ida-Euroopas kombeks võtta paremradikaalseid parteisid valitsusse, sellal kui Lääne-Euroopas hoitakse neid valitsusest eemal: peavooluerakonnad ütlevad, et nemad selliste parteidega koostööd ei tee, ja enamasti peavad ka sellest väljaütlemisest kinni. Nii ei ole Eesti puhul kõne all mitte Ungari või Poola stsenaarium, vaid pigem Tšehhi oma, kus on samuti mitmeparteisüsteem ja koalitsioonivalitsused, aga poliitikasse on tulnud hulk populistlikke parempoolseid erakondi, ning põhivooluerakonnad on nende agenda osaliselt üle võtnud.

Siiski ei võtaks Saarts mürki selle peale, et KE-EKRE-I liit teoks saab. «Ei ole välistanud, et näeme lõpuks Reformierakonna ja Keskerakonna valitsuse sündi,» nentis ta.  

«Kaks ühes» on Kuku raadio eetris igal teisipäeval kella ühest kaheni. Saadet juhib ajakirjanik Vilja Kiisler. Tänast saadet saab kuulata siit

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles