Euroopa riigid sulgesid oma õhuruumi Boeing 737 MAX lennukitele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeing 737 MAX.
Boeing 737 MAX. Foto: BEN STANSALL / AFP/Scanpix

Pühapäevase lennuõnnetuse tõttu Etioopias keelasid täna Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Iirimaa lennukitel Boeing 737 MAX 8 lennata oma õhuruumis.

Euroopa Lennundusohutusamet (EASA) sulges Euroopa õhuruumi Boeing 737 MAX 8 ja 9 lennukitele pärast teist seda tüüpi lennuki ohvriterohket õnnetust viie kuu jooksul.

«EASA otsustas peatada kõik kahe mõjutatud mudeli lennutegevused,» teatas ametkond.

EASA tõi välja, et lennufirma Lion Airi lennuki Indoneesias allakukkumise täpne põhjus on veel väljaselgitamisel. «Kogu saadaolevale teabele tuginedes arvab EASA, et vaja võib minna veel meetmeid, et tagada mõlema mõjutatud mudeli jätkuv lennukõlblikkus,» teatas Euroopa Lennundusohutusamet.

Briti tsiviillennundusamet ütles avalduses pealkirjaga «Boeing 737 MAX lennukitüüp», et otsustas igaks juhuks keelata kõikidele selle lennukitüübi reisilendudele Ühendkuningriigi õhuruumi sisenemine ja sealt väljumine.

Iirimaa järgis naabri eeskuju. «Iiri lennundusamet (IAA) otsustas ajutiselt peatada kõigi Boeing 737 MAX lennuki mudelite lennud Iirimaa õhuruumis,» teatas IAA.

Prantsusmaa sulges samuti täna oma õhuruumi Boeingu uuele lennukimudelile.

«Arvestades Etioopia õnnetuse asjaolusid otsustasid Prantsuse ametivõimud ettevaatusabinõuna keelata kõik Boeing 737 MAXide kommertslennud Prantsusmaale, Prantsusmaalt (välja) ja Prantsusmaa kohal,» teatas DGAC.

Saksamaa õhuruumi sulgemisest Boeing 737 MAX lennukitele teatas riigi transpordiminister Andreas Scheuer.

«Ohutus on esmatähtis. Kuni kõik kahtlused kõrvaldatakse, käskisin viivitamata sulgeda Saksa õhuruumi kõigi Boeing 737 MAX lennukite jaoks,» ütles ta telekanalile NTV.

Lisaks eelmainitud riikidele on oma õhuruumis selle mudeli lennud keelanud mitu riiki, kaasa arvatud Hiina, Singapur, Austraalia, Malaisia, Brasiilia, Indoneesia, Mehhiko, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Omaan.

Riigid nagu Dubai, India, Itaalia, Kanada, Venemaa ja USA teatasid, et esialgu ei keela selle mudeli lennud, kuid jälgivad uurimist ja on tihedas kontaktis Boeinguga.

TUI, Norwegian ja Turkish Airlines peatasid lennud

Oma Boeing 737 MAX 8 tüüpi lennukite maapinnale jätmisest on teatanud ka mitu lennufirmat. 

Saksa ettevõte TUI fly teatas, et hoiab maapinnal kõik oma 15 seda tüüpi lennukit. «Otsustasime maale jätta kõik Boeing 737 MAX 8 lennukid meie lennupargis,» ütles TUI fly kõneisik uudisteagentuurile AFP.

Reisifirma TUI fly Boeing 737-800 startimas Palma de Mallorcalt Hispaanias.
Reisifirma TUI fly Boeing 737-800 startimas Palma de Mallorcalt Hispaanias. Foto: Paul Hanna / Reuters / Scanpix

Ettevõtte seda tüüpi lennukid paiknevad Ühendkuningriigis, Belgias, Hollandis ja Luksemburgis. Kõneisiku sõnal hoitakse lähedat kontakti nende riikide ametivõimudega.

Praegu ootab lennufirma Saksamaal mitme Boeing 737 MAXi tarnet ja plaanis uute lennukite lende alustada aprillis.

Norra odavlennufirma Norwegian Air Shuttle teatas samuti Boeing 737 MAX lennukite lendude viivitamatust peatamisest.

Lennufirmale kuulub 18 sellist lennukit ja need jäävad maapinnale kuni lennundusametid annavad uued suunised, ütles firma tegevjuht Tomas Hesthammer.

«Vastusena Boeing 737 MAXi lendude ajutisele peatamisele mitme lennundusameti poolt oleme teinud otsuse seda tüüpi lennukeid mitte kasutada, kuni vastavad lennundusametid ei anna teistsuguseid suuniseid,» ütles ta.

Norwegiani lennuparki kuulub veel üle 110 Boeing 737-800 lennuki, mida piirang ei mõjuta, teatas lennufirma.

Ka Türgi riiklik lennufirma Turkish Airlines jätab ajutiselt oma lennukipargis olevad 12 Boeing 737 MAXi maapinnale. «Kuniks 737 MAXi ümbritsevas ebakindluses on loodud selgus, võtame me need lennukid kommertslendudelt ära alates 13. märtsist,» teatas lennufirma juht Bilal Ekşi.

Juba varem olid oma lennukid maapinnale jätnud China Southern Airlines, Air China, Hainan Airlines, Shanghai Airlines, Xiamen Air, Lion Air, Shandong Airlines, GOL Airlines, Shenzhen Airlines, SilkAir, Aeromexico, Aerolineas Argentinas, Cayman Airways, Comair, Eastar Jet, Ethiopian Airlines, Gol Airlines ja Icelandair.

Pühapäeval kukkus Etioopias alla lennufirma Ethiopian Airlines lennuk, mis oli Boeing 737 MAX 8 tüüpi. Kõik selle pardal olnud 157 inimest said surma. Mullu 29. oktoobril kukkus Indoneesias alla lennufirma Lion Air sama tüüpi lennuk ning siis sai surma 189 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles