Guaidó lubas Venezuela presidendiameti peagi üle võtta (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó. Foto: Marco Bello / Reuters / Scanpix

Tuhanded venezuelalased avaldasid eile president Nicolás Maduro valitsuse vastu meelt seoses riigis jätkuva elektrikatkestusega, opositsioonijuht Juan Guaidó lubas, et võtab varsti üle Maduro koha presidendipalees. 

«Olukord on väga raske, me loodame, et see valitsus muutub. Meile aitab sellest kaosest,» ütles üks meeleavaldaja Miguel González.

Opositsiooni toetajad kogunesid pealinna Caracase idaosa väljakule, kus kanti Maduro tagasiastumist nõudvate sõnumitega plakateid ja anti autodega signaali. 

Guaidó, keda rohkem kui 50 riiki on tunnustanud Venezuela ajutise presidendina, oli kutsunud rahvast protestiüritustele.

«Me vajame ametiruume, kus töötada, seega õige pea, kui relvajõud on täielikult meie poolel, otsime seal Mirafloreses minu kabineti üles. Õige pea,» sõnas Guaidó presidendi residentsile viidates toetajatele, kes hüüdsid vastuseks «Jah, sa suudad!»

«Julguse ja tugevusega palun teil uskuda endasse ja sellesse, et Venezuela väljub sellest pimedusest ja usurpatsiooni lõpp on väga lähedal,» sõnas opositsioonijuht. 

Venezuela riigiprokurör Tarek William Saab ütles eile ajakirjanikele, et Guaidó suhtes algatatakse uurimine seoses tema väidetava seotusega sabotaažiga Venezuela elektrisüsteemi vastu.

Tegemist on valitsuse esimese õigusliku sammuga Guaidó vastu pärast seda, kui ta naasis 4. märtsil vahistamisriski trotsides Venezuelasse. 

Maduro on süüdistanud eelmise nädala teises pooles mitu päeva kestnud üleriigilises elektrikatkestuses Washingtoni ja kuulutanud hiljem võitu selle üle, mida ta nimetas USA kaitseministeeriumi vallandatud «elektrisõjaks». 

Venezuela president kutsus ka liitlasriike Venemaad ja Hiinat ning ÜRO-d uurima tema sõnul elektrikatkestuse põhjustanud Ühendriikide küberrünnakut.

Kriitikute sõnul aga on elektrikatkestuse taga valitsuse suutmatus elektrivõrku hooldada. 

Guaidó püüab pöörata elektrikatkestusest tingitud pahameelt enda kasuks juba kaks kuud kestvas võimuvõitluses Maduroga, millele pole esialgu lõppu näha. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles