Luksusautod, relvamüük ja küberrünnakud: kuidas Põhja-Korea sanktsioone rikub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-uni kuulsad ihukaitsjad ülemjuhi soomuslimusiini kõrval jooksmas.
Kim Jong-uni kuulsad ihukaitsjad ülemjuhi soomuslimusiini kõrval jooksmas. Foto: AP/Scanpix

ÜRO ekspertide sõnul leidub märke Põhja-Korea keelatud tegevusest umbes 20 riigis ning see hõlmab nii relvade vahendamist Süüriale, sõjalist koostööd Iraani, Liibüa ja Sudaaniga ning Kim Jong-uni kallite luksusesemete soetamist

ÜRO Julgeolekunõukogule esitatud raporti sõnul saab Põhja-Korea osa oma rahast  finantsasutuste ja krüptovaluutat haldavate üksuste vastu korraldatud küberrünnakute teel. Samuti on tõhus tuluallikas Põhja-Koreale sõjaline koostöö teiste riikide valitsuste ja relvastatud jõududega.

Näiteks jätkavad eksperdid Põhja-Korea ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi vahelise kootöö uurimist, mille alla mahub Põhja-Korea relvade vahendamine mitmele Lähis-Ida ja Aafrika riigile Assadi valitsuse kaudu.

Raport toob välja tulirelvade ja ballistiliste rakettide müügi relvajõududele Jeemenis ja Liibüas. Lisaks on ÜRO andmetel põhjakorealasi tööl sanktsioneeritud Süüria kaitsetööstuse tehastes.

Ekspertide sõnul on ühe riigi allikad vihjanud, et Põhja-Korea sõjalise koostöö jaoks on üks tulusamaid turgusid Iraan. Muuhulgas kasutatakse väidetavalt Iraanis viibivaid põhjakorealasi ka keelatud varade smugeldamiseks. Iraani võimud vastasid väidetele, et kõik riigis viibivad põhjakorealased on diplomaadid.

Lisaks jätkab ÜRO ekspertide nõukogu Põhja-Korea ja Liibüa võimude ning nende heaks töötavate sanktsioneeritud üksuste ning välisriikide kodanike vahelise sõjalise koostöö uurimist.

Samuti uuritakse Põhja-Korea sõjalisi koostööprojekte Sudaaniga, mille hulka kuulub ka taktitõrje- ja mobiilsete õhutõrjesüsteemide müümine.

Samuti on luubi all Hiina ettevõtted Namchogang Trading ja Namhung Trading, mida kahtlustatakse Põhja-Koreale tuumaprogrammiga seotud vahendite müügis.

Kimi luksussõiduk Hanois.
Kimi luksussõiduk Hanois. Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Kim tõmbas endale sanktsiooniekspertide tähelepanu oktoobris, ilmudes Pyongyangis USA välisministri Mike Pompeoga peetud kohtumisele uhiuues limusiinis Rolls-Royce Phantom. 

Eelmise aasta juunis Singapuri tippkohtumisel Donald Trumpiga sõidutas Kimi saatjaskonda numbrimärkideta Mercedes-Benzi luksusautode konvoi. 

Septembris kahe Korea tippkohtumisel Pyongyangis kasutas Põhja-Korea delegatsioon mitut nelikveolist Lexus LX570 luksusautot. 

«Põhjakorealased hangivad seda, mida tahavad. Nad saavad kätte parima, kui neil seda vaja on,» ütles Hugh Griffiths, kes on olnud viimased viis aastat Põhja-Korea sanktsioonide rikkumist jälgiva ÜRO ekspertkogu koordinaator. 

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis 2017. aastal USA eestvedamisel lisaks juba kehtinud sanktsioonidele Põhja-Korea suhtes vastu veel kolm karmi sanktsioonipaketti. 

Julgeolekunõukogu resolutsioonid keelavad Põhja-Korea söeekspordi ning piiravad nafta- ja kütusetarneid stalinistlikule riigile ning pangandussidemeid sellega lootuses jätta riik ilma tulust, millega rahastada raketi- ja tuumaprogramme. 

Luksuskaupade, teiste seas luksusautode, jahtide ja kalliskivide müük Põhja-Koreasse on keelatud alates 2013. aastast. Hilisemate resolutsioonidega on keelatud luksuskaupade nimekirja veelgi laiendatud. 

Kallite luksusautode kasutamist tippkohtumistel peetakse Kimi trotsi jultunud demonstratsiooniks rahvusvaheliste sanktsioonide suhtes. Eriti küüniliseks muudab selle asjaolu, et Põhja-Korea vajab toidunappusega toimetulekuks ÜRO abi. 

«Sanktsioonide rikkumine on halb käitumine ja selline ilmne rikkumine rahvusvahelistel sündmustel ei aita minu hinnangul sanktsioonide jõustamisele kaasa,» sõnas Griffiths. «Sanktsioonide üle ei tohiks irvitada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles