Ajupesu mõjub? Hiina võib hakata uiguuride kinnipidamiskeskusi sulgema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xinjiangi uiguuride ümberõppekeskus Hotanis.
Xinjiangi uiguuride ümberõppekeskus Hotanis. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Hiina Xinjiangi autonoomse ringkonna ametnike sõnul võib umbes miljoni moslemi kinnipidamiseks kasutatavaid keskusi hakata likvideerima, kui neid enam vaja ei lähe.

Paljude ekspertide sõnul hoitakse Xinjiangi piirkonna kinnipidamiskeskustes umbes miljonit moslemist uiguuri, keda sunnitakse seal sunnitööle ning üritatakse Hiina vaimus ümber kasvatada.

Hiina rahvuskogu sõnul võidakse nn tööõppekeskused kaotada, kui nad on oma eesmärgi täitnud.

«Üldiselt jääb keskustes õpilasi üha vähemaks. Kui meie ühiskond neid enam ühel päeval ei vaja, siis haridus- ja ümberõppekeskused kaotatakse,» lausus piirkonna vanemametnik Shohrat Zakir.

Xinjiangi ja Tiibeti uurija Adrian Zenzi sõnul võib avaldus tähendada, et Hiina usub ümberõppekeskuste senise tegevuse edukusse. Samas märkis Zenz, et ei usu laagrite täielikku kaotamist.

«Ma usun, et need on osa pikemaajalisest plaanist sotsiaalse kontrolli jaoks ja seda mitte ainult Xinjiangis,» märkis ta.

Mõnede raportite kohaselt on laagritest asutud tasapisi inimesi vabastama, kuid kõik endised kinnipeetavad jäävad koduaresti. Samuti suunatakse paljud laagritest vabastatud inimesed ümber sunnitööle.

Zakiri sõnul on väited vangide sunniviisilisest ümberõppest ja ususuretamisest naeruväärsed. Laagritest vabanenud kirjeldavad aga piinamist, sunniviisilist mandariini keeles rääkimist, usutavade järgimise keelamist ja ajupesu eesmärgiga uiguure hiinastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles