Need on 5 parimat ja 5 halvimat toiduainet sinu ainevahetusele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rawpixel / Pexels

Kas ainevahetus töötab täistuuridel või mitte, on küll mõneti geenidega seotud, kuid ka ise saab väga palju ära teha, et see paremini toimiks. Kui sa ei toitu targalt, näitab seda tavaliselt ka kaal. Millised toiduained mõjutavad ainevahetust kõige enam — nii heas kui halvas?  

Viis parimat toiduainet ainevahetusele

1. Vesi

Vesi pole küll ehtne toiduaine, kuid on ainevahetusele asendamatu. Veejoomine ergutab keha ja vedelik transpordib toitaineid rakkudesse ja organitesse ning uhab jääkproduktid kehast välja. Berliini Charité kliiniku teadlased tõestasid, et inimesed, kes jõid soovitatava päevakoguse ehk kaks liitrit, põletasid 100 lisakalorit, kuna vesi paneb energia liikuma. Joo igal hommikul kohe pärast tõusmist klaas leiget vett, nii saad ainevahetuse tööle.

2. Tervislikud rasvad

Rasv ei tee paksuks, vaid on tervele kehale ja kiirele ainevahetusele ülioluline. Vältida tuleks küll kehale kahjulikke rasvu, näiteks transrasvu, kuid kõrge toiteväärtusega oliiviõli, avokaadod, pähklid ja seemned on ideaalsed, kuna nad aitavad kehal vitamiine omastada ja mõjutavad ka neid hormoone positiivselt, mis aitavad saledaks saada. Rasvade lagundamiseks peab keha tublisti energiat rakendama, mis annab ainevahetusele hoogu. Lisaks mõjutavad tervislikud rasvad vaevu insuliinitaset, mis omakorda toetab rasvapõletust.  

3. Valgurikkad toiduained

Kaunviljad, pähklid ja kala annavad pikaks ajaks täiskõhutunde ja panevad ka ainevahetuse tööle. Valgud ergutavad ka mitokondrite tööd, et ainevahetus paremini töötaks. 

4. Sidrunid

Sidrunites on hulgaliselt C-vitamiini, mis toimib nii immuunsüsteemi kui ainevahetuse ergutina, et toota nii hormoon serotoniini kui neurotrasmitter noradrenaliini, mis omakorda panevad tööle ainevahetuse ja rasvapõletuse.

Sidrunid sisaldavad ka rikkalikult kaaliumi, mis puhastab organismi ja uhab mürkained kehast välja. Lisa värskeltpressitud sidrunimahlaveele ka mustikaid või ingverit — saad veelgi suuremas koguses C-vitamiini ja ingverist veel kaaliumilisa.   

5. Teravad vürtsid 

Kaneel, tšilli, Cayenne'i pipar: kõik teravad vürtsid ergutavad ainevahetust ja rasvapõletust. Nad aktiveerivad kehas termogeneesi protsessi, mis tähendab, et keha toodab soojust ja põletab seejuures hulgaliselt ülearuseid kaloreid. Jahvatatud pulbri asemel kasuta värskeid piprateri, kuna jahvatades või uhmerdades vallanduvad väärtuslikud eeterlikud õlid, mis annavad ainevahetusele lisajõudu. 

5 halvimat toiduainet ainevahetusele

1. Suhkur 

Ainevahetusele mõjub suhkur väga laastavalt. Asi pole üksnes kalorites, valged kristallid tõstavad ka veresuhkrutaseme liiga kõrgele. See tõstab omakorda hormoonide kortisooli ja insuliini vallandumise kogust, mis blokeerivad rasvapõletust ja viivad hormoonid tasakaalust välja.  See häirimine muudab ainevahetuse aeglaseks ja loiuks. Suhkur on varjatud kujul ka paljudes poolfabrikaatides ja valmistoodetes. 

2. Rafineeritud süsivesikud

Sai, nuudlid, valmis pitsatainas — lihtsüsivesikud, mida on tööstuslikult muudetud, mõjub kehale üsna sarnaselt suhkruga. Energia tuleb kiirelt, ent veresuhkrutase kõigub samuti tugevalt ja soodustab sellega põletikulisi protsesse. See lööb kõikuma hormoonitaseme, mis on normaalseks ainevahetuseks hädavajalik, ja põhjustab ka näljasööste. 

3. Valmistooted

Valmistoodetes on küll hulgaliselt suhkrut, soola, küllastunud rasvhappeid ja kunstlikke lisaaineid, seevastu vaevu toitaineid. Pidev valmistoodete söömine mõjutab ainevahetust halvasti, sest hea ainevahetuse tagab värske ja looduslik toit.  

4. Liiga palju liha

Kvaliteetne liha on suurepärane valguallikas, kuid ülemäärane lihatarbimine muudab ainevahetuse loiuks. 

5. Alkohol

Alkoholis on hulgaliselt suhkrut, mis ei ole hea veresuhkrutasemele. Peale selle segab alkohol rakuainevahetusprotsesse. 

Allikas: Elle

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles