Jürgen Ligi: Isamaa kujutab ette, et kodustab EKRE ära (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlane ja endine rahandusminister Jürgen Ligi.
Reformierakondlane ja endine rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Elmo Riig

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi kritiseerib Isamaa naiivsust nn EKRE-IKE koalitsiooni loomisel, seades kahtluse alla erakonna võime partnereid kontrollida. Temaga Kuku raadio saates «Vahetund Postimehega» debateerinud EKRE aseesimees Henn Põlluaas sellega ei nõustunud.

Jürgen Ligi sõnul oli Reformierakond – erinevalt teiste erakondade poolt meedias väidetust – koalitsiooniläbirääkimiste alustamisel sõbralik, tõrjudes seekaudu süüdistusi valimiste võtja arrogantsusest. Ligi seadis kahtluse alla ka parempoolsete koostöövõime uues valitsuses: «Isamaa kujutab nüüd ette, et kodustab EKRE ära.»

Henn Põlluaas pareeris kinnitusega, et kodustada end muidugi ei lasta. Ta kordas EKRE põhimõtteid valitsuses, toonitades, et justiitsreform on üks prioriteete: «Me loodame, et valitavad kohtunikud tulevad, aga see pole nii nagu oponendid on väitnud, et valitsus hakkab [kohtunikke] määrama.»

Saate keskne vaidlus seisnes aga selles, kas Reformierakond ja EKRE on mõlemad parempoolsed või mitte. Ligi sõnul seab selle kahtluse alla EKRE majanduspoliitika: «Helmed lükkavad tagasi igasugu matemaatika. Kuidas saad kahekordistada pensione kui käibemaksu vähendad?» 

Vaidlus tekkis ka selle üle, kas käibemaks on tootmissisend. Põlluaasa sellesisulise väite peale põrutas Ligi: «Oh, jumal, selle ma kirjutan küll üles.»

Aseesimehed nõustusid siiski selles, et praegune immigratsiooni piirav kvoodisüsteem peaks püsima, iseasi, kui suurte eranditega. Põlluaasa sõnul on näiteks probleemne lapsehoidjatele seatud erand, mille puhul tunnistas ka Ligi, et konkreetne punkt pole ideaalne.

Saate lõpetas arutelu haridusteemal, kus nii Ligi kui Põlluaas kinnitasid täielikult eestikeelse haridussüsteemi vajalikkust. Põlluaasa sõnul tuleb seda teha «järk-järgult», Ligi sõnul aga ideaalis kolme aasta jooksul.

Kuula «Vahetundi Postimehega» järele:

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles