Trumpi endise kampaaniajuhi vanglakaristust pikendati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Manafort (ratastoolis) kohtusaalis.
Paul Manafort (ratastoolis) kohtusaalis. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi endisele kampaaniajuhile Paul Manafortile, kellele on juba määratud maksu- ja pangapettuse eest 47 kuud vangistust, määrati täna vandenõusüüdistuse alusel veel 43 kuud vangistust.

«Kaitsealune pole rahvavaenlane number üks, aga ohver ta ka pole,» lausus ringkonnakohtunik Amy Berman Jackson otsust haudvaikses kohturuumis ette lugedes.

Ta lisas, et veteranlobist polnud erilist kahetsust üles näidanud ning valetas korduvalt. Kaks kohtuotsust tähendavad, et Manafort peab vangis olema kokku seitse ja pool aastat.

Kohtunik rõhutas, et süüdimõistmine polnud seotud 2016. aasta presidendivalimistega. See määrati poliitiliste konsultatsioonide ja kampaaniate eest, millega Manafort venemeelsetele Ukraina poliitikutele abiks oli. 

Manafort tunnistas end eelmise aasta septembris süüdi USA vastu suunatud vandenõus ja õigusemõistmise takistamises. Mõlemad kuriteod olid seotud tema tegevusega lobistina, täna määrati karistus just nende tegude eest.

Ta nõustus septembris eriprokurör Robert Muelleriga kergema karistuse nimel koostööd tegema, aga kõigest kaks kuud hiljem leiti, et Manafortiga ei saa kokkuleppele minna, kuna ta valetas korduvalt valitsusele.

Manafort teatas kohtule täna, et soovib vabandada: «Ma kahetsen oma tegusid ja neid samme, mis meid täna siia on toonud.»

Manaforti juhtum on seni suurim eriprokurör Muelleri uurimisest alguse saanud kohtuasi. Mueller uurib Venemaa sekkumist USA 2016. aasta presidendivalimistesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles