Troika andmeleke paljastab Nikolai Stelmachi elamislubade äri telgitaguseid (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elamislubade skandaali peategelane ja endine IRLi poliitik Nikolai Stelmach ütles, et ei mäleta, mille eest tundmatu offshore-ettevõte aastaid tagasi talle võlgu oli.
Elamislubade skandaali peategelane ja endine IRLi poliitik Nikolai Stelmach ütles, et ei mäleta, mille eest tundmatu offshore-ettevõte aastaid tagasi talle võlgu oli. Foto: Peeter Langovits

Nädal tagasi avalikuks saanud Venemaa investeerimispanga Troika Dialog rahapesu (Troika Laundromat) andmebaasist saab aimu, kuidas toimis Nikolai Stelmachi elamislubadega seotud äri.

Lekkinud pangaülekannetest nähtub, et raha on saanud Stelmach isiklikult, tema Vene päritolu kliendid ning ettevõtted, mida Stelmach esindama oli volitatud. Seda nii laenudena, teenuste eest tasumisena kui ka ettevõtete omakapitali sissemaksena.

Nii laekus näiteks 2009. aasta jaanuaris ja märtsis Stelmachi isiklikule kontole kahe ülekandega ligi 9500 eurot Briti Neitsisaartel registreeritud offshore-firmalt Finstar Projects Corp. Mõlema makse selgitusse oli märgitud «Debt payment» – võlgnevuse makse.

See oli aeg, kui Stelmach oli Isamaa ja Res Publica Liidu liige, osales Tallinna volikogu töös ning ühtlasi ajas ka Venemaa jõukate esindamise äri Eestis. Mõni aasta hiljem paljastasid «Pealtnägija» ja Eesti Ekspress Stelmachi ja tema erakonnakaaslase Indrek Raudse äri, kus mehed vahendasid Vene jõukatele Eesti elamislubasid.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles