Video. USA tõkkesprinter purustas 32 aastat vana rekordi!

Lauri Birkan
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grant Holloway tänavusel NCAA meistrivõistlustel 60m jooksu võitmas. 
Grant Holloway tänavusel NCAA meistrivõistlustel 60m jooksu võitmas. Foto: Zach Dirlam

Kui keegi püstitab tõkkesprindis USA rahvusrekordi, on see võrreldav vaid Keenia või Etioopia kestvusjooksu rahvusrekorditega – teisisõnu on see väga haruldane ja märkimisväärne saavutus, kirjutas Rahvusvaheline Kergejõustikuliit IAAF.

Florida ülikooli värvides võistlev Grant Holloway purustas läinud nädalavahetusel USA üliõpilasmeistrivõistlustel 32 aastat vana USA 60 m tõkkejooksu rekordi. Ajaga 7,35 kärpis ta sajandiku 1987. aastal Greg Fosteri joostud tulemusest ning tõusis maailma kõigi aegade edetabeli kolmandaks. Täiesti varju jäi seejuures samuti Holloway varasema tippmargi üle jooksnud ning ajaga 7,41 teisena lõpetanud Daniel Roberts.

{iframe_embed}

7⃣.3⃣5⃣

AMERICAN RECORD, No. 3⃣ in HISTORY@Flaamingoo_ JUST WENT SUPER SAIYAN!pic.twitter.com/MavFylAlX2

— Gators Track and Field & Cross Country (@GatorsTF) 9 March 2019

{/iframe_embed}

Ehkki säärasest saavutusest pidanuks piisama, otsustas Holloway teisiti ning võitis ka tõketeta 60 m jooksu, saades kirja 6,50 (maailma hooaja edetabeli teine aeg); tuli kolmandaks kaugushüppes (7.95) ning aitas võistkonda ka 4 x 400 m jooksus, läbides oma vahetuse ajaga 46,00.

Sellise mitmevõistluse peale polnud ka ime, et Florida ülikool tuli kokkuvõttes NCAA sisemeistriks.

Võidukas Grant Holloway NCAA meistrivõistluste järel välja teenitud trofeedega. 
Võidukas Grant Holloway NCAA meistrivõistluste järel välja teenitud trofeedega. Foto: Tim Casey

«Valmistasin oma vaimu ette ja läksin ning tegin selle teoks,» ütles juba eeljooksus 7,44-ga tõsise tormihoiatuse andnud Holloway hiljem. «Polnud vahet, kui palju kordi mul varem ebaõnnestus, polnud vahet, kui paljud ütlesid, et ma ei suuda seda. Tegelikult suudad sa mida iganes, kui seljataga on jumal ja hea tiim. Olen seda tulemust juba kaua jahtinud. Nüüd, kus see on viimaks minu nimel, on kõik täiuslik. Olen üdini vapustatud,» lisas mees, kelle tõkkejooksu tulemus tähendas ühtlasi uut USA üliõpilasrekordit, võistluste rekordit ning loomulikult ka maailma hooaja tippmarki.

Hollowayst sai kolmas mees, kes on tulnud USA üliõpilasmeistriks nii tõketega kui tõketeta sprindidistantsil pärast Willie Gaulti (1983) ja Terrence Trammelli, ning esimene, kes võitnud NCAA-l tõkkesprindi kolm korda.

Greg Fosteri tippmarki on varem suutnud korrata vaid sellised suurnimed nagu Allen Johnson (2004) ja Trammell (2010). Maailmarekord 7,30 kuulub 1994. aastast britt Colin Jacksonile. Hollowayst on kiiremini suutnud joosta ka Kuuba tõkkelegend Dayron Robles, kes sai 2008. aastal Düsseldorfis kirja 7,33 ning kaks aastat hiljem Dohas 7,34, kui võitis sise-MMil Trammelli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles