USA firma peab vähi põhjustamise eest hiiglasliku hüvitise maksma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ettevõte Johnson & Johnson peab kohtu otsusel maksma kliendile ligi 30 miljoni dollari suuruse hüvitise, sest väidetavalt põhjustas nende beebipulber naisele vähi.
USA ettevõte Johnson & Johnson peab kohtu otsusel maksma kliendile ligi 30 miljoni dollari suuruse hüvitise, sest väidetavalt põhjustas nende beebipulber naisele vähi. Foto: Justin Sullivan / AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide California osariigi kohus otsustas, et ettevõte Johnson & Johnson peab maksma naisele 29 miljoni dollari suuruse hüvitise, sest väidetavalt põhjustasid firma tooted talle vähi.

Ettevõtte Johnson & Johnson vastu on üle kogu riigi esitatud üle 13 000 kohtuasja, mis kõik on seotud nende talki sisaldavate toodetega. Naine, kellele määrati eilse kohtuotsusega rekordiline hüvitis, on veendunud, et ettevõtte toodetud beebipuuder põhjustas talle vähi.

Ettevõtte lubas kohtuotsuse edasi kaevata, sest nende sõnul ei suudetud tõestada, et beebipuuder sisaldas vähki tekitavat asbesti. Firma sõnul on mitmed testid tõestanud, et nende tooted on ohutud ja asbestivabad. 

Kohtus võidu saavutanud Terry Leavitt ütles, et kasutas aastatel 1960 ja 1970 firma Johnson & Johnson tooteid, mis sisaldasid talki. 2017. aastal avastati naisel vähk. 

Eilne kohtuprotsess oli järjekorras esimene, millega ettevõte sel aastal silmitsi seisab. Teadaolevalt ootab firmat sel aastal veel üle kümne kohtuprotsessi.

Leavitti advokaadi sõnul varjas ettevõte aastaid tarbijate eest võimalikke ohte, mis nende toodete kasutamisega kaasnevad. «J&J-i sisedokumendid paljastavad aastakümneid väldanud mahavaikimise, pettuse ja varjamise,» ütles advokaat.

Eelmisel aastal avaldas uudisteagentuur Reuters raporti, mille kohaselt teadis ettevõte, et mõnes nende toote tooraines ja lõpp-produktis sisaldus väikeses koguses asbesti. Positiivse tulemusega teste viidi läbi 1970. aastatest kuni 2000. aastateni, aga nende tulemusi ei avalikustanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles