Diori suurejoonelisele näitusele Londonis lihtsalt tuleb minna!

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christian Dior. Maria Grazia Chiuri Haute couture Spring/Summer 2018
Christian Dior. Maria Grazia Chiuri Haute couture Spring/Summer 2018 Foto: Alastair Grant / AP

Alates printsess Margareti 21. sünnipäevaks valmistatud ballikleidist kuni tuhandete paberroosideni on meeleolu  näitusel «Christian Dior: Designer of Dreams» üdini britilik. See näitus on erakordne maiuspala moegurmaanidele. 

Hiljuti Victoria ja Alberti (V&A) muuseumis avatud Christian Diori loomingut austav näitus on iseenesest Pariisis 2017 toimunud näituse «Christian Dior: Couturier du Rêve» rekonstruktsioon, kuid Londoni-näitusel on lisatud 60 protsenti rohkem sisu ja loodud on ka uus originaalne installatsioon selle maa auks, kuhu toona 21aastane noormees Normandiast läks keelt õppima.

Välja on pandud ka V&A muuseumi enda arhiivides peituvad Diori ainueksemplarid. Näitusel näeb üle 200 ainulaadse rõivakomplekti, millest vanimad lõi Christian Dior 1947. aastal! Näitusel on veel Diori moemaja eelmiste loovjuhtide, sh Yves Saint Laurent'i, John Galliano, Raf Simonsi, ja praeguse loovjuhi Maria Grazia Chiuri erakordne looming.  

Foto: Alastair Grant / AP

«Monsieur Diori suhe briti kultuuri on tõega vaimustav,» ütles Diori moemaja praegune loovdirektor Maria Grazia Chiuri ajakirjale Vogue antud intervjuus.

«Ta tuli siia, sest ta tahtis olla vaba — nagu paljud teisedki. Suurbritannia on koht, kus vabadus mängib olulist rolli, ja see peegeldub tema moes.»

Esimese asjana näevad külalised Diori butiigi fassaadi  Montaigne'i avenüül, seejärel viib tee läbi erinevate ajalooperioodide ja teemade kuni toretseva ballisaalini näituse lõpus.  On ju Christian Diori looming pakkunud inspiratsiooni juba üle seitsmekümne aasta.  

Foto: Alastair Grant / AP

«Kui moodi esitletakse sellisel kujul, siis näeb seda hoopis teises valguses,» lisas Chiuri. «Mood pole pilt, vaid elamus, ja see näitus on eriline elamus.» «Ma loodan sellega kogu maailma naisi kõnetada,» ütleb Chiuri ja lisab: «Me kõik oleme erinevad, meil kõigil on erinev stiil, kuid Dior on see koht, kus iga naine on õiges kohas.»

John Galliano kleidid Diori moemajale. 
John Galliano kleidid Diori moemajale. Foto: Alastair Grant / AP

Näitus «Christian Dior: Designer of Dreams» on avatud kuni 1. septembrini 2019 V&A  muuseumis Londonis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles