Kliimaaktivism võib tuua Nobeli rahupreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimaaktivismi sümboliks kujunenud rootslannat Greta Thunbergi kuju Saksamaa karnevalil.
Kliimaaktivismi sümboliks kujunenud rootslannat Greta Thunbergi kuju Saksamaa karnevalil. Foto: Martin Meissner / AP / Scanpix

Rootsi koolitüdrukust kliimaaktivist, kelle üleskutse on kannustanud ülemaailmseid kliimaproteste, peaks sama selle aasta Nobeli rahupreemia, leidsid Norra parlamendisaadikud.

«Tegime ettepaneku (anda preemia) Greta Thunbergile, sest kui me ei tee midagi kliimamuutuse peatamiseks toob see kaasa sõdu, konflikte ja pagulasi,» ütles Norra sotsialistist rahvasaadik Andre Ovstegard. «Greta Thunberg alustas massiliikumist, mida mina näen suure panusena rahusse.» 

Kuus kuud tagasi avaldas toona tundmatu 15-aastane Thunberg Rootsi parlamendi ees meelt plakatiga, millel seisis «Koolistreik kliima nimel». Alates sellest on tema aktsioon kogunud populaarsust üle maailma. Kooliõpilased on streikideks tänvatele kogunenud Sydneys, Brüsselis, Berliinis, Haagis, Londonis ja teistes linnades.

Rootslanna Greta Thunberg.
Rootslanna Greta Thunberg. Foto: Anna-Karin Nilsson/EXP/TT / EXPRESSEN / Scanpix

Jaanuaris esines Thunberg Davosi majandusfoorumil ning ütles äri- ja valitsusjuhtidele: «Ma tahan, et satuksite paanikasse. Ma tahan, et te tunneksite hirmu nagu mina iga päev.»

Tüdruku sõnul on poliitikud ja võimul olevad inimesed pääsenud juba liiga kaua kliimakriisi vastu midagi ette võtmata. «Aga me hoolitseme selle eest, et nad enam ei pääseks. Jätkame koolistreike, kuni nad teevad midagi,» sõnas neiu eelmisel kuul Hamburgis meelt avaldanud kooliõpilasi toetades.

Meeleavaldused jätkuvad ka homme, nüüd juba kokku enam kui sajas riigis. Meeleavaldus korraldatakse ka Tallinnas Toompea lossi ees.

«See on alles algus,» säutsus nüüd 16-aastane Thunberg hiljuti Twitteris. «Ma arvan, et muutus on silmapiiril ja rahvas astub oma tuleviku eest välja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles