Antisemitism tõusuteel: Poola ajalehe esiuudis õpetab juute märkama (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola parempoolne ajaleht Tylko Pokska avaldas esilehel artikli, milles edastati lugejatele nipid juutide äratundmiseks.
Poola parempoolne ajaleht Tylko Pokska avaldas esilehel artikli, milles edastati lugejatele nipid juutide äratundmiseks. Foto: twitter

Poola üleriigiline parempoolne ajaleht Tylko Polska ehk Ainult Poola avaldas esilehel artikli, milles annab lugejatele juhised selle kohta, kuidas ära tunda juute.

Ajaleht loetles artiklis üles võimalikud nimed, antropoloogilised tunnused nagu pikkus ja näo- ning ninakuju, iseloomuomadused, näoilmed ja töömeetodid, mida märgates võib eeldada, et inimene on juut.

«Kuidas nad alistada? See ei saa nii jätkuda,» oli kirjas ajalehe esilehel. Juutide märkamise artikli kõrval oli lisaks lugu pealkirjaga «Rünnak Poola vastu Pariisi konverentsil». Sellega viidati eelmisel kuul toimunud holokaustiuuringute konverentsile, kus esinenud inimesi süüdistati Poola-vastasuses.

Lisaks oli esikaanel pilt poola-juudi päritolu Jan Grossist, teadlasest, kes korduvalt ütles, et poolakatel oli kaassüü juutide tapmises holokausti ajal. Gross on sageli olnud Poola marurahvuslaste rünnakute sihtmärk. 

Ajaleht põhjustas mitmete Poola parlamendiliikmete pahameele. Saadik Michal Kaminski ütles, et tegemist on ulatusliku skandaaliga, kui ajalehes ilmuvad sellised tekstid, mis pärineksid justkui natside väljaannetest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles