Orbán palus vabandust europarlamendi parteide idiootideks sõimamise eest (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán on vabandanud Euroopa Rahvaparteisse (EPP) kuuluvate konservatiivsete erakondade ees nende kasulikeks idiootideks sõimamise eest, teatas Budapest täna. 

«Orbán on saatnud EPP-le vabanduskirja,» lausus Ungari valitsuse pressiesindaja AFP-le. 

Ungari peaminister nimetas märtsi algul oma kriitikuid EPP ridades kasulikeks idiootideks ja süüdistas neid seejärel Rahvapartei vasakpoolsetest ja liberaalidest vastaste abistamises enne mais peetavaid Euroopa Parlamendi valimisi. 

«Tahan siinkohal edastada oma vabandused, kui te pidasite minu tsitaati solvavaks,» ütles Orbán ajalehes De Standaard avaldatud kirjas Belgia konservatiivsele erakonnale CD&V. 

Ungari peaminister saatis vabanduskirja EPP 13 liikmeserakonnale, kes on teinud ettepaneku heita Orbáni erakond Fidesz EPP-st välja, ütles valitsusjuhi pressiesindaja Bertalan Havasi Ungari uudisteportaalile MTI. 

Orbán palus kirjas parteijuhtidel oma ettepanek Fidesz välja heita üle vaadata. 

EPP fraktsioonijuht europarlamendis Manfred Weber esitas eelmisel nädalal Fideszile EPP europarlamendi saadikurühma jäämiseks kolm tingimust.

Esiteks peab Fidesz lõpetama Euroopa Liidu vastased kampaaniad, mille seas on Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri vastane plakatikampaania.

Teiseks peab Ungari võimupartei vabandama teiste EPP-sse kuuluvate erakondade ees ja tagama USA diplomeid väljastava Kesk-Euroopa ülikooli jäämise Budapesti.

Weber kohtus Orbániga teisipäeval ja ütles hiljem, et pidas Ungari valitsusjuhiga kõnelusi konstruktiivses õhkkonnas. Ta kordas nõudmist, et Ungari peab lõpetama Junckeri vastase plakatikampaania.

EPP liikmed arutavad Fideszi väljaheitmise küsimust 20. märtsil parteikongressil.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles