Trump: Brexit on kulgenud üllatavalt halvasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: JIM YOUNG / REUTERS / SCANPIX

USA president Donald Trump ütles täna, et on üllatunud, kui halvasti Brexit on seni kulgenud.  

«Ma arvan, et läbirääkimisi oleks saanud pidada teisiti, ausalt öeldes,» sõnas Ühendriikide riigipea, nimetades Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel kujunenud olukorda kahetsusväärseks. 

Võimalikku teist referendumit EL-i liikmesuse üle nimetas Trump aga ebaõiglaseks. 

«Ma ei usu, et veel üks hääletus oleks võimalik, sest see oleks väga ebaõiglane nende inimeste jaoks, kes võitsid,» ütles president Valges Majas.

Trump säutsus varem Twitteris, et USA ja Ühendkuningriigi kaubandusleppel oleks tohutu potentsiaal.

«Minu valitsus ootab läbirääkimisi Ühendkuningriigiga suuremahulise kaubandusleppe üle,« säutsus USA president. «Potentsiaal on piiramatu!»

Brexiti toetajad Suurbritannias loodavad USA-Briti vabakaubandusleppe kiirele sõlmimisele pärast Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust. 

Trump lausus novembris pärast lahkumisleppe sõlmimist EL-i ja Suurbritannia vahel, et Briti peaminister Theresa May tegi vea sellise lepingu sõlmimisega, mis võiks takistada tulevast kaubanduslepet Londoni ja Washingtoni vahel.

Ühendriikide president ütles mullu juulis esimese visiidi ajal Suurbritannias tabloidlehele The Sun, et räägiks Brüsseliga täiesti teistmoodi läbi. 

May avaldas hiljem, et Trump soovitas tal EL kohtusse kaevata. 

Briti alamkoda hääletab täna Brexiti edasilükkamise üle, mis vajab ülejäänud 27 EL-i liikmesriigi heakskiitu. Teisipäeval hääletas alamkoda teistkordselt maha Londoni ja Brüsseli lahkumisleppe ning eile lükkas napi häälteenamusega tagasi leppeta Brexiti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles