USA Esindajatekoda pooldas ühehäälselt Muelleri raporti avalikustamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitooliumihoone Washingtonis.
Kapitooliumihoone Washingtonis. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Esindajatekoda hääletas täna ühehäälselt selle poolt, et Venemaaga kokkumängu uuriva eriprokuröri Robert Muelleri juurdluse tulemused tuleb avalikustada.

Esindajatekoda toetas häältega 420-0 mittesiduvat resolutsiooni, andes nii mõista, et oleks tugevalt vastu, kui president Donald Trump või justiitsminister Bill Barr üritaksid piirata Kongressile ligipääsu Muelleri juurdluse tulemustele.

Kuigi mõned vabariiklased mõistsid resolutsiooni hukka poliitilise sammuna, hääletasid siiski kõik 190 vabariiklast selle poolt.

Arvatakse, et Mueller on peagi valmis lõpetama ligi kaks aastat kestnud juurdlust selle kohta, kas Trumpi meeskonnas esines 2016. aasta presidendivalimiste käigus kokkumängu Venemaaga.

Mueller on juba esitanud süüdistuse üle kolmekümnele isikule ja ettevõttele, nende hulgas ka kuuele endisele Trumpi lähedasele abile või koostööpartnerile. Viis neist on tunnistanud end süüdi või on nende süüd tõestatud kohtus.

Arvatakse, et Mueller kogub veelgi materjali Trumpi lähikondlaste ja võimalik, et ka presidendi enda ja tema perekonna kohta.

Esindajatekoda hääletas küsimuse üle seetõttu, et justiitsminister Barr teatas veebruaris kuulamisel, et keeldub Muelleri raportit täies mahus avalikustamast.

«Ma olen tõsiselt mures, et justiitsminister Barr võib püüda tõkestada Muelleri raporti ja selle sisu avalikkuse ette jõudmist,» ütles esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff enne tänast hääletust. 

«Kongress ei aktsepteeri ühtegi härra Barri või presidendi katset matta eriprokuröri raport ja selle leiud maha,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles