Põhja-Korea ähvardab katkestada kõnelused ja alustada tuumakatsetusi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidenti Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni kujutav karnevalisõiduk Portugalis Torres Vedrases.
USA presidenti Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni kujutav karnevalisõiduk Portugalis Torres Vedrases. Foto: MANUEL DE ALMEIDA / EPA / SCANPIX

Kõrge Põhja-Korea ametniku kinnitusel võib riigi liider Kim Jong-un katkestada tuumarelvadest loobumise üle peetavad kõnelused ning alustada taas raketi- ja tuumakatsetuste korraldamist.

Põhja-Korea asevälisminister Choe Sun-hui lausus välisdiplomaatidele, et USA raiskas hiljutisel president Donald Trumpi ja Kimi kohtumisel Vietnamise kuldse võimaluse.

Kõnelused katkesid, kuna Trump keeldus tühistamast Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioone, kui riik ei hävita kõiki oma tuumarajatisi. Põhja-Korea oli pakkunud vaid võimalust lammutada Yongbyoni tuumakompleks.

Choe rõhutas, et Põhja-Korea nõudis kohtumisel Vietnamis viie olulise majandusliku sanktsiooni tühistamist, mitte kõikidest loobumist, nagu väitis kõneluste katkemise järel Trump.

«On selge, et USA on sel korral tuulde lasknud kuldse võimaluse,» sõnas ta. «Ma pole kindel, miks USA esines selle teistsuguse kirjeldusega. Me pole kunagi palunud täielikult sanktsioonidest loobumist.»

Choe kinnitas ühtlasi Pyongyangis toimunud kohtumisel, et Kim esineb peagi ametliku avaldusega tulevaste kõneluste osas Ameerika Ühendriikidega.

«Meil pole mingit kavatsust anda mitte üheski vormis järele USA nõudmistele ning me pole ka valmis osalema sellistes läbirääkimistes,» lausus Choe Vene uudisteagentuuri TASS vahendusel.

«Isiklikud suhted kahe ülemjuhi vahel on endiselt head ning nende omavaheline keemia on müstiliselt suurepärane,» lisas asevälisminister siiski.

Trump ja Kim kohtusid esimest korda eelmisel suvel Singapuris ning nüüd veebruaris toimus teine kokkusaamine Hanois.

Pressikonverentsil pärast kõneluste katkemist Vietnamis ütles Trump, et kolmandat tippkohtumist pole planeeritud, kuid ta avaldas lootust, et tulevikus ootab ees hea tulemus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles