Mošeeründaja: radikaliseerusin pärast Marine Le Peni lüüasaamist (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev terroriaktis kahtlustatav mees voogedastas rünnakut reaalajas.
Pildil olev terroriaktis kahtlustatav mees voogedastas rünnakut reaalajas. Foto: SOCIAL MEDIA / SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS / Scanpix

Uus-Meremaa politsei teatel esitati tänaste mošeerünnakute järel mõrvasüüdistus ühele mehele, kes asub homme kohtu ette. Rünnaku eel avaldatud manifestis nimetas kahtlusalune ühe radikaliseerumise põhjusena Prantsuse paremäärmuslaste liidri Marine Le Peni lüüasaamise presidendivalimistel.

«Üks inimene, meesterahvas hilistes kahekümnendates, sai süüdistuse mõrvas ja peaks astuma Christchurchi kohtu ette homme hommikul,» ütles Uus-Meremaa politseijuht Mike Bush.

Austraalia peaministri Scott Morrisoni sõnul oli mošeetulistaja paremäärmuslasest vägivaldne terrorist, kes oli sünnijärgne Austraalia kodanik.

Austraalia meedia andmeil oli ründaja pärit Uus-Lõuna-Walesi osariigist, mille pealinn on Sydney. Riigi politsei teatel suurendatakse osariigis mošeede juures patrulle.

Partei Rahvusrinne juht Marine Le Pen.
Partei Rahvusrinne juht Marine Le Pen. Foto: Eric Gaillard / Reuters / Scanpix

Rünnaku eest vastutuse võtnud Austraalia kodanik avaldas 74-leheküljelise immigrantidevastase manifesti, milles ütles, et on 28-aastane valgenahaline austraallane, kes tuli Uus-Meremaale vaid rünnakut kavandama ja selleks harjutama. Kirjutises selgitas mees, et pidas rünnakut terroriaktiks.

Mehe sõnul mängisid tema radikaliseerumise juures rolli Prantsusmaa paremäärmuslaste liidri Marine Le Peni kaotus presidendivalimistel ja 11-aastase Ebba Åkerlundi hukkumine 2017. aastal Stockholmi veoautorünnakus. 

Samuti motiveeris teda rünnakuks vandenõuteooria, mille kohaselt kavatsetakse eurooplased oma koduriikides migrantidega asendada.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles