Kahtlus: Norra justiitsministri kaasa lavastas süüterünnaku oma pere vastu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud otsimas läbi Norra justiitsministri Tor Mikkel Wara ja tema elukaaslase Laila Anita Bertheusseni kodu Oslos.
Politseinikud otsimas läbi Norra justiitsministri Tor Mikkel Wara ja tema elukaaslase Laila Anita Bertheusseni kodu Oslos. Foto: Ole Berg-Rusten / EPA

Norra politsei julgeolekuteenistus (PST) pidas eile kinni riigi justiitsministri, parempopulistliku Progressipartei esindaja Tor Mikkel Wara elukaaslase Laila Anita Bertheusseni kahtlustatuna paari auto süütamises, et jätta muljet nagu oleks neid püütud rünnakuga ähvardada. Praeguseks on naine taas vabaduses.

«PST esitas elukaaslase süüdistuse, kuna ta on põhjustanud oma tegevusega kahtluse, et toime on pandud kuritegu, kuigi seda pole toimunud,» selgitas julgeolekuteenistuse juht Benedicte Bjørnland.

Süüdistus on seotud perekonna auto süütmisega läinud pühapäeval. Valeteate esitamist saab karistada trahvi või kuni ühe aastase vanagistusega, vahendas NRK.

«Me kahtlustame, et süüdisatu ise läitis põlengu,» lisas Bjørnland.

Oslo kohus andis ühtlasi loa otsida läbi Tor Mikkel Wara ja tema elukaaslase kodu.

Norra peaminister Erna Solberg rahuldas Wara palve ajutiselt ministrikohustustest loobuda, et hoolitseda oma perekonna eest. Ministrikohuseid täidab tema naasmiseni samuti Progressiparteisse kuuluv Jon Georg Dahle.

Praeguseks on Bertheussen taas vabaduses, tema advokaadi sõnul on süüdistused naise vastu alusetud.

«Ta on väga kindlameelne oma seisukohas, et politsei on valejälgedel,» ütles naise kaitsja John Christian Elden ajalehele VG.

Tema kinnitusel polnud ka Norra justiitsministril mingeid kahtlusi, et tema enda elukaaslane oleks võinud lavastada rünnaku pere vastu.

Norra justiitsminister, parempopulistliku Progressipartei liige Tor Mikkel Wara.
Norra justiitsminister, parempopulistliku Progressipartei liige Tor Mikkel Wara. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Scanpix

Politsei uurib juba mitut Wara pere vastu suunatud ähvardust. Muuhulgas kirjutati nende maja seinale sõna «rassist» ning postkastist leiti kahtlane kiri.

«Pole ebaloomulik näha seost nende juhtumite vahel, aga ta (Wara elukaaslane – toim) pole kahtlustatav varasemate juhtumite osas,» selgitas PST juht Benedicte Bjørnland eile.

Justiitsminister Tor Mikkel Wara on saanud rohkelt kriitikat rassistlike vaadete tõttu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles