Trump kutsub juute Demokraatlikust Parteist lahkuma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
USA president Donald Trump ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun / REUTERS / Scanpix

USA president Donald Trump näitas toetust poliitilisel äärealal tegutsevale liikumisele, mis taotleb juutide ühinemist Vabariikliku Parteiga.

Ameerika juudid on pikalt olnud pigem vasakpoolsed hääletajad, kuid Trump üritab näidata toetust Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule, kes on tetanud, et Trump on kõige Iisraeli-meelsem riigipea USA ajaloos.

Kuvandi edendamiseks on Trump asunud toetama poliitilisel äärealal tegutsevat «Jexoduse» (kombinatsioon sõnadest «jews» ja «exodus» ehk juutide väljaränne) liikumist, mis taotleb juutide ühinemist vabariiklaste ridadega.

Trump avaldas liikumisele toetust Twitteris, kus julgustas juute Demokraatlikust Parteist lahkuma ning ülistas oma otsuseid kolida Ühendriikide saatkond Tel Avivist Jeruusalemma ning taganeda Iraani tuumaleppest.

Varem sel nädalal tehtud postituses tsiteeris Trump Jexoduse kõneisikut Elizabeth Pipkot, kes väitis, et demokraadid ei hooli Iisraelist ega juutidest.

Trumpi otsus nii väiksele liikumisele toetust avaldada näib tõukuvat muuhulgas demokraadist kongresmeni Ilhan Omari hiljutistele väljaütlemistele, mida mõned tõlgendasid antisemiitlikena.

Samas näib ka endine Trumpi Valge Maja töötaja Pipko kahtlevat, kas Jexodust eriline edu saadab. «FOX & Friendsi» hommikuprogrammis tunnistas Pipko, et tema juutidest sõbrad ei ole seni parteieelistuse osas meelt muutnud.

2016. aasta presidendivalimistel korjas demokraatide kandidaat Hillary Clinton 71 protsendi juutide häältest, Trumpi saagiks jäi vaid 24 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles