Maduro asutas Venezuela elutähtsa taristu kaitseks uue sõjaväeüksuse (2)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolás Maduro reedel presidendipalees nõupidamisel sõjaväe juhtkonnaga.
Venezuela president Nicolás Maduro reedel presidendipalees nõupidamisel sõjaväe juhtkonnaga. Foto: AFP / Scanpix

Venezuela president Nicolás Maduro asutas reedel uue sõjaväeüksuse ülesandega kaitsta riigi toimimiseks vajalikke rajatisi nagu elektri- ja veevarustussüsteemid. 

Venezuela president Nicolás Maduro asutas reedel uue sõjaväeüksuse ülesandega kaitsta riigi toimimiseks vajalikke rajatisi nagu elektri- ja veevarustussüsteemid. 

Venezuela president ütles tele- ja raadiopöördumises, et loodav "strateegiliste põhiteenuste väejuhatus" hakkab vastutama "julgeoleku, töövõime ja hooldamise eest". 

Valitsus paneb üksuse sõduritele ülesande tagada taristu "füüsiline ja küberneetiline" julgeolek ning varustuse hooldus. 

Eelmisel nädalal tabas Venezuelat peaaegu nädala kestnud ulatuslik elektrikatkestus, milles Maduro süüdistas USA küberrünnakut. Tema sõnul põhjustasid elektrikatkestuse "järjestikused rünnakud" Venezuela Bolívari osariigis Guris asuvale hüdroelektrirajatisele, mis korraldati USA riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoni suuniste järgi. 

Kriitikute sõnul aga on elektrikatkestuse taga valitsuse suutmatus elektrivõrku hooldada.

7. märtsil alanud elektrikatkestus halvas elu üle kogu Lõuna-Ameerika riigi. Teisipäeval teatas valitsus, et elektrivool on taastunud pea kogu riigis, kuid selle lääneosas teatati jätkuvalt voolukatkestustest. 

Sotsialistist riigipea süüdistas ühtlasi opositsiooni plaanis "vallandada elektrikatkestuse ajal üleüldine vägivald" ja teatas selle nurjamisest. 

Neljapäeval süüdistas Venezuela valitsus Ühendriike "terrorirünnakus" Lõuna-Ameerika riigi naftarajatise vastu. 

Kolmapäeva hilisõhtul süttisid põlema kolm Venezuela idaosas asuva Petro San Félixi naftatöötlustehase naftamahutit, teatas naftaminister Manuel Quevedo riigitelevisioonis. Teateid ohvitest ei ole. 

Quevedo süüdistas põlengus opositsioonijuht Juan Guaidód ja heitis talle ette kokkumängu USA-ga. 

Twitteris kirjutas Quevedo, et Guaidó ja opositsioon "hoogustavad terrorirünnakuid" riikliku naftafirma PDVSA vastu eesmärgiga häirida Venezuela elutähtsat naftaeksporti.

Naftaeksport moodustab 90 protsenti Venezuela ekspordituludest ning riigi tootmismaht on aastaid kestnud alafinantseerituse ja juhtimisvigade tõttu pidevalt langenud. Naftaeksporti on kärpinud ka USA sanktsioonid.

End 23. jaanuaril Venezuela ajutiseks riigipeaks kuulutanud ja praeguseks umbes 50 riigi tunnustuse pälvinud Guaidó püüab pöörata elektrikatkestusest tingitud pahameelt enda kasuks juba kaks kuud kestvas võimuvõitluses Maduroga, millele pole esialgu lõppu näha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles