Erakondade liikmed: EKRE võidab, Isamaa kaotab (25)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder Isamaa koosolekul.
Helir-Valdor Seeder Isamaa koosolekul. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Erakondade liikmete arvu muutused kaks nädalat pärast valimisi näitavad, et Isamaa nüüdseks eksliikme kutse erakonnast lahkuda ei langenud päris viljatule pinnasele ja et EKRE võidab liikmeid samas tempos nagu enne valimisi.

Erakonna liikmete arvu ja erakonna toetuse vahel üldiselt ei ole väga tugevat seost. Küll aga on ajalugu näidanud, et uus erakond, mis ei suuda organisatsiooni ehitada ja liikmete arvu kasvatada, vajub varjusurma. Kõigil viiel riigikokku pääsenud n-ö vana erakonna liikmeid on mitmetes tuhandetes.

 

Kui vaadata liitujaid ja lahkujaid alates eelmise aast algusest, siis ainsad edukalt uusi liikmeid värbavad erakonnad on EKRE ja Keskerakond. Kõigi teiste liitujate arv jääb juba mitu korda maha. Aasta ja natuke rohkem kui kolme kuuga on EKREga liitunud rohkem kui tuhat inimest, Keskerakonnaga 760. See on aga üks pool.

Lahkujate pool näitab, et näiteks Keskerakonnast on täpselt samas tempos ka liikmeid lahkunud. Põhjusena tuleb meenutada mullusügisest Narva mässu, kui lühikese aja vältel lahkus erakonnast rohkem kui sada inimest. 

Natuke vähem, aga siiski ligi 600 inimest on sama perioodi jooksul lahkunud ka EKREst. Kuna uusi liikmeid tuleb juurde kiiremas tempos, kui vanu lahkub, võib oletada, et toimub EKRE liikmeskonna vahetus. Vana Rahvaliidu inimesed lahkuvad ja uued tulevad asemele.

 

Nii pikemat kui ka lühemat perspektiivi vaadates on põhjust murelikem olla Isamaal. Nende liikmete arv ei vähene küll kuidagi erilisemalt kui teistel erakondadel, aga erinevalt teistest erakondadest ei taha inimesed Isamaa liikmeks astuda. Möödunud aasta algusest on nendega liitunud vaid 72 inimest, samas kui isegi Vasakparteisse on astunud sama perioodiga 92 inimest.

Eelmisel nädalal tegi võimuliidupettumust väljendav Isamaa liige üleskutse taolises seltskonnas võimukõneluste vastu protestimiseks erakonnast välja astuda. Pärast valimisi on Isamaast lahkunud 48 inimest, kusjuures viimasel nädalal tervelt 40.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles