Argentina arstid sundisid vägistatud 11-aastast sünnitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase naine Argentinas.
Rase naine Argentinas. Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

Arstid Argentinas keeldusid vanuri vägistatud 11-aastasele tüdrukule aborti tegemast ja sundisid teda usulistel põhjustel last sünnitähtajani kandma, vahendab Independent.

Noor tüdruk, keda kutsutakse tema isiku kaitsmiseks Luciaks, jäi rasedaks pärast seda, kui tema vanaema 65-aastane elukaaslane ta vägistas. Mees on tänaseks vahi alla võetud.

Lucia sattus 2015. aastal vanaema hoole alla, kui tüdruku ema elukaaslane väärkohtles tema kaht vanemat õde.

Tüdruk oli sunnitud sünnitama, sest Argentina ametivõimud ei andnud luba abordiks, milleks tal seaduslik õigus oli. Juhtum sütitas rahvusvahelise pahameelelaine ja ägeda debati Argentina abordireeglite üle.

Pärast kaht enesetapukatset pandi Lucia haiglasse ja talle tehti keisrilõige. Tol hetkel oli ta 23. nädalat rase. Vastsündinu suri rahvusvahelisel naisepäeval, Lucia kirjutati haiglast välja eile.

«Ma tahan, et te eemaldaksite selle, mille vana mees mu sisse pani,» ütles Lucia enne keisrilõiget ametnikele.

«Luciale anti tihti ravimeid, mille toimet talle ei seletatud,» ütles regiooni naiste õiguste eest võitleva organisatsiooni Caribbean Committee for the Defence of Women’s Human Rights direktori Celia Debono.

«26. veebruaril, päeval, mil keisrilõige läbi viidi, kästi tal kogu päeva paastuda ja ainsad ravimid, mis talle manustati olid loote kasvu ja arengu soodustamiseks,» lisas Debono. «Lucia emale öeldi, et need olid vitamiinid.»

Arstid olevat Luciale öelnud, et raseduse katkestamise korral võib ta surra ja talle süstitakse vitamiine, sest ta kannatab aneemia all. «Tegelikult süstiti talle steroide, et loote kasvule ja arengule kaasa aidata, kuigi Lucia ema palus kirjalikult, et taolisi ravimeid ei kasutataks.»

Kohaliku anonüümsust palunud meditsiinitöötaja sõnul anti Luciale ühel hetkel ka ravimeid, mis suurendavad loote kopsude arengut, kuigi Lucia perele öeldi, et tegu on vitamiinidega.

Lucia pöördus Argentina maapiirkonnas Tucumani provintsis asuvasse kliinikusse 29. jaanuaril, sest tal olid juba mitmendat päeva väga tugevad kõhuvalud. Arstid avastasid, et ta oli 19. nädalat rase ja saatsid ta haiglasse.

Nii Lucia kui ka tema ema nõudsid raseduse katkestamist, kuid nii kohalikud ametnikud kui ka aktivistid takistasid seda.

Abort on Argentinas lubatud vaid juhul kui loode ohustab naise tervist või eostamine on toimunud läbi vägistamise. «Lucia täitis mõlemad nõuded, sest ohus oli nii tema füüsiline kui ka vaimne tervis ja teda oli vägistatud,» märkis Debano.

Kohtus väitis aga tunnistusi jaganud arst, et abordi korral on suures ohus Lucia tervis.

Lisaks salvestas Tucumani piiskop läinud kuul sõnumi, kus avaldas Lucia nime ja kutsus kristlasi üles kaitsma kõigi inimeste elusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles