Meeleavaldajad piirasid sisse Serbia presidendipalee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad ja märulipolitsei Serbia pealinnas presidendipalee juures.
Meeleavaldajad ja märulipolitsei Serbia pealinnas presidendipalee juures. Foto: VLADIMIR ZIVOJINOVIC / AFP/Scanpix

Serbia presidendi Aleksandar Vučići autokraatliku võimu vastu protesteerijad piirasid sisse presidendipalee, et avaldada meelt Vučići plaanitud kõne vastu. 

Eile tungisid meeleavaldajad Belgradis riigitelevisiooni peakorterisse, kritiseerides selle suurt kallutatust.

Sündmuskohale saabus märulipolitsei ja püüdis kümneid inimesi, nende seas ka opositsiooniliidreid hoonest välja ajada. Protestijuhid ütlesid, et ei lahku enne, kui neile antakse eetriaega õhtuses peamises uudistesaates.

Meeleavaldajad riigitelevisiooni hoonesse tungimas. 
Meeleavaldajad riigitelevisiooni hoonesse tungimas. Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL / PA Images

Serbia siseminister Nebojsa Stefanović hoiatas meeleavaldajaid, et need lahkuksid telehoonest, vastasel korral sisenevad politseinikud, et «kaitsta kõiki Serbia TV ajakirjanikke».

Kaitseminister Aleksandar Vulin ütles valitsusmeelsele telekanalile Pink TV, et meeleavaldajad on «fašistid, keda tuleb karmilt karistada».

Tegemist on esimese tõsise vahejuhtumiga pärast mitu kuud kestnud rahumeelseid proteste president Vučići vastu. Meeleavaldajad nõuavad tema tagasiastumist, vabu valimisi ja meediat ning suuremat demokraatiat.

Täna kogunesid meeleavaldajad Serbia presidendipalee juurde, et protestida Vučići kõne vastu. Märulipolitsei, mis meeleavaldustel seni pea märkamatuks jäänud, hoidis protestijaid tagasi. Nad üritasid pääseda piirkonda, kus president kõnet esitama peaks.

Meeleavaldajad presidendipalee juures. 
Meeleavaldajad presidendipalee juures. Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL / PA Images

Palees peetud pressikonverentsil teatas Vučić, et meeleavaldajad, keda ta huligaanideks nimetas, teda ei hirmuta.

Endine ultranatsionalist, nüüdne euroopameelne Vučić lükkas lisaks ümber kõik väited, et temast on saanud autokraat.

Serbia loodab 2025. aastal ELi liikmeks saada, kuid Euroopa Komisjonile tekitab muret Serbia pressivabadus ja vägivald ajakirjanike vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles