Saksa välisminister: tapjaroboteid tuleb reguleerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapjarobotite-vastane meeleavaldus Suurbritannias Londonis.
Tapjarobotite-vastane meeleavaldus Suurbritannias Londonis. Foto: Carl Court / AFP/Scanpix

Autonoomsed relvasüsteemid, surmavad viirused ja küberrelvad – paljud riigid arendavad taolisi süsteeme ja nad vajavad tehnoloogilist ja poliitilist kontrolli, vahendab Deutsche Welle.

Saksa välisminister Heikko Maas ärgitas rahvusvahelisele koostööle, et luua regulatsioonid kaasaegsetele relvasüsteemidele. Maas hoiatas, et autonoomsete relvasüsteemidega, kõrgtehnoloogiliste rakettidega, küberrünnakutega ja bioloogiliste relvadega käivad kaasas kontrollimatud riskid.

«Tapjarobotid, mis teevad elu ja surma otsuseid anonüümsel andmestikul ja pole inimeste kontrolli all, on juba täna šokeeriv reaalsus,» ütles Maas. «Küsimus seisneb selles, kas meie kontrollime tehnoloogiad või kontrollib see meid.»

Saksa välisminister kutsus üles käesoleva kuu lõpu poole aset leidval Genfi tavarelvade konventsiooni (CCW) kohtumisel küsimust arutama ja regulatsioonide poole liikuma.

Tapjarobotite Peatamise Kampaania eestvedaja Mary Wareham ärgitas Saksamaad mittesiduva deklaratsiooni asemel nõudma rahvusvahelist lepet. «Midagi muud, kui keelav lepe, pole piisav, et tegeleda väljakutsetega, mida kujutavad endast tapjarobotid.»

Autonoomseid relvi arendavad nii Venemaa, Iisrael, Lõuna-Korea, Hiina kui ka USA.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles