Eesti ja Läti finantsinspektsioonid kardavad, et SEB ja Swedbank lahkuvad Baltikumist (23)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilvar Kessler
Kilvar Kessler Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti ja Läti finantsinspektsioonide juhid kardavad, et Rootsi pangad võivad Baltikumist lahkuda, nagu on seda juba teinud Nordea ja Danske rahapesuskandaalide tõttu, kirjutab Financial Times.

«Muidugi me oleme mures,» ütles Läti finantsinspektsiooni juht Peters Putnins. «Kui teised pangad peaksid lahkuma nagu Danske, siis oleks sellel äärmiselt destabiliseeriv mõju kõigile kolmele Baltikumi riigile,» lisas ta.

Eesti finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler vaatas pankade lahkumist riigi turvalisuse perspektiivist. «Kui keegi Rootsi suure panga peakontorist mõtleb, et nende Baltikumi äri on tugevuse asemel ettevõttele nõrkus, siis see on minu jaoks väga ebamugav mõte. Me ei tea, kes võib neid pankasid asendada,» ütles ta. 

Baltikum on peaaegu täielikult sõltuvuses Rootsi pankadest. Swedbanki ja SEB Eesti ja Leedu turuosa on ligikaudu 50%, Lätis 42%. Kui sellele lisada veel Nordea ja DNB ühinemisel tekkinud Luminor, siis kontrollivad välispangad nelja viiendikku kogu turust Eestis ja Lätis. 

Väljaande sõnul on ohumärke juba näha. Nordea on teatanud, et plaanib piirkonnast lahkuda ning Danske väljub turult selle aasta lõpuks. Ka teiste pankade aktsionärid võivad saata ettevõtetele sõnumi lahkuda Baltikumist. Danske aktsiate väärtus on poole võrra langenud rahapesuskandaalide tõttu. Swedbanki aktsia kukkus viiendiku võrra ühe nädalaga peale seda, kui Rootsi rahvusringhääling rahapesukahtlusest kirjutas. 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles