Etioopia ametnik: alla kukkunud lennuki must kast viitab sarnasustele Lion Airi lennuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad Ethiopian Airlinesi lennuki õnnetuspaigas.
Uurijad Ethiopian Airlinesi lennuki õnnetuspaigas. Foto: TONY KARUMBA / AFP/Scanpix

Veidi enam kui nädala eest alla kukkunud Ethiopian Airlinesi lennuki mustad kastid paljastasid sarnasused selle tragöödia ja läinud aasta oktoobris aset leidnud Lion Airi lennuõnnetuse vahel, vahendab Guardian.

Transpordiminister Dagmawit Moges ütles, et uurijail õnnestus mustadest kastidest kätte saada kogu vajalik info. Ta ei täpsustanud, milliseid sarnasusi kahe õnnetuse vahel avastati, kuid ütles, et neid uuritakse edasi.

Ethiopian Airlinesi lend 302 kukkus alla 10. märtsil pisut enam kui kuus minutit pärast õhkutõusmist. Hukkusid kõik pardalviibinud. Tegu oli teise katastroofiga viimase kuue kuu jooksul, milles oli kasutusel uus Boeing 737 Max 8 tüüpi lennukit.

Läinud oktoobrikuus hukkusid kõik 189 lennufirma Lion Air lennu 610 pardalviibinut, kui lennuk kukkus 13 minutit pärast õhkutõusmist Jaava merre.

Kahe uurimise all oleva juhtumi sarnasused viisid lennundusametnikud üle maailma Boeingu uue lennuki kasutamise keelamiseni.

Uurijad kahtlustavad, et Lion Airi õnnetuse võis põhjustada üks lennuki sensoritest, mis edastas vale infot. Valeinfo võis käivitada automaatse lennutarkvara, mis sundis lennuki nina alla suunduma.

Esialgse õnnetuse raporti kohaselt korrigeerisid piloodid allapoole suunatud lennuki nina esialgu manuaalselt kaks minutit pärast õhkutõusmist ja viisid sama protseduuri läbi aina uuesti ja uuesti, kuid lennuk sööstis sellest hoolimata nina ees Jaava merre.

Etioopia lennufirma juhi Tewolde GebreMariami sõnul oli ka nende allakukkunud lennuki piloodil veidi enne õnnetust probleeme lennuki kontrollimisega. «Ta oli raskusi lennuki lennukontrolliga ja seepärast palus ta luba baasi naasta,» ütles GebreMariam.

Piloodile anti luba samal hetkel, mil lennuk radaritelt kadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles