Putin tähistab Krimmis regiooni «naasmise» viiendat tähtpäeva (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene propagandat kujutav seinamaaling okupeeritud Krimmis.
Vene propagandat kujutav seinamaaling okupeeritud Krimmis. Foto: Alexei Pavlishak / Alexei Pavlishak/TASS/scanpix

Vene president Vladimir Putin suundub täna okupeeritud Krimmi Ukrainas, et tähistada piirkonna Venemaa osaks saamise viiendat aastapäeva, vahendab RFE/RL.

Kreml teatas eile, et Putin külastab poolsaart ja selle sadamalinna Sevastopolit, et osaleda Krimmi Venemaale «naasmise» viienda aastapäeva tähistamise pidustustel.

Kiievi ja lääne sõnul ei olnud Krimmi liitmine Venemaaga vabatahtlik ja Ukraina regioon okupeeriti. Seetõttu on lääneriigid Venemaale kehtestanud ka hulga sanktsioone.  

2014. aasta 18. märtsil allkirjastas Putin leppe, mille alusel Moskva väidab, et Ukraina territoorium Krimm sai osaks Venemaast. Vene väed võtsid seal kontrolli üle ja organiseerisid referendumi, mida rahvusvaheline üldsus ei tunnusta.

Vene president Vladimir Putin. 
Vene president Vladimir Putin. Foto: Maxim shemetov / REUTERS

Tänavuse Krimmi annekteerimise viienda aastapäeva eel kritiseeris ELi välisasjade kõrge esindaja Federica Mogherini karmilt Kremlit ja kordas ELi kindlameelset otsust seista Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse eest.

Krimmi okupeerimine on Mogherini sõnul jätkuvalt üks rahvusvahelise julgeoleku teravamaid väljakutseid ja sel on olnud tõsised mõjud rahvusvahelisele õigusele, mis kaitseb kõikide riikide ühtsust ja suveräänsust ning territoriaalset terviklikkust.

Oma reisi käigus Sevastopolisse on Putinil kavas osaleda ka uue elektrijaama pidulikul avamisel. Elektrijaam sattus hiljuti rahvusvahelise skandaali keskmesse, kui Saksa tehnoloogiahiid Siemens teatas, et ettevõtte toodetud turbiinid paigaldati elektrijaama nende teadmata. Samm rikkus ka ELi Krimmile kehtestatud sanktsioone. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles