Video: McDonalds, hoia alt! Maailma on vallutamas prantsuse tako

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse taco
Prantsuse taco Foto: facebook.com

Maailma on vallutamas uus kiirtoit, niinimetatud prantsuse tako, mis koosneb panini, kebabi ja vrapi segust ning mille sees on nii liha, friikartuleid, salatit kui juustukastet ja ketšupit. 

Prantsuse takol ei ole midagi ühist Mehhiko takode ega sinna sisse pandavaga, küll aga mitme tänapäeval levinud kiirtoiduga, teatavad theguardian.co.uk ja iltalehti.fi.

Prantsuse tako põhjaks on neljakandiline leib, mis vastavalt kliendi soovile täidetakse erineva lihaga, näiteks kananagitsate  või vorstidega. Lisatakse ka palju friikartuleid ja juustukastet.

Prantsuse tako
Prantsuse tako Foto: twitter.com

Pehme leib keeratakse täidise ümber ja seda grillitakse nagu panini’t.

Kõige tuntum prantsuse takode pakkuja on O’Tacos kiirtoidukett, mis on Prantsusmaalt jõudnud Põhja-Aafrikasse ja Kanadasse. Samuti on see kiirtoidurestoran USAs New Yorgis.

Prantslaste arvates on nende oma tako parem kui maailma erinevate paikade McDonaldsites pakutavad hamburgerid ja Lõuna-Ameerikas pakutavad takod.

Prantsuse takode tähelend sai alguse paar aastat tagasi Prantsusmaal Grenoble’is, kus kolm sõpra asutasid esimese O’Tacose kiirtoidukoha.

Prantsuse tako
Prantsuse tako Foto: facebook.com

Belgia investorite abil on see kiirtoidukett levinud teistesse riikidesse.

Prantsuse meedia teatel võis prantsuse tako saada alguse umbes 15 aastat tagasi Lyonis, kus ühes kebabirestoranis üritati ühendada kebab ja vrapp.

Lisaks O’Tacosele pakub prantsuse takot ka Mali päritolu prantsuse räppari Mokobé asutatud kiirtoidurestoran TacoShake.

«Prantsuse tako on täielikult prantslaslik toit. See mõeldi välja, kuna prantsuse noorte sõnul ei saanud nad hamburgeritest kõhtu täis ja hamburgereid süües läheb kõht kiiresti tühjaks. Nii hakkasid Prantsusmaal tegutsevad kokad ja kokakunsti harrastajad otsima tänavatoitu, mis täidakas korralikult kõhtu,» sõnas prantsuse toidu asjatundja Bernard Boutboul.

Ta lisas, et prantsuse takot süües püsib kõht pikka aega täis.

Prantsuse tako
Prantsuse tako Foto: facebook.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles