Hollandi võimud said Utrechti arvatava trammiründaja kätte (54)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandi võimud tabasid täna Utrechtis trammis tule avanud mehe, keda kahtlustatakse kolme inimese tapmises ja viie haavamises.

Hollandis Utrechtis sai esmaspäeva hommikul trammis toimunud tulistamises surma kolm ja haavata viis inimest. Peaminister Mark Rutte sõnul on mitmed haavata saanud inimesed endiselt kriitilises seisundis.

Politsei avaldas päeval 37-aastase Türgi kodanikust kahtlusaluse Gökmen Tanise portree ja hoiatas, et inimesed väldiksid talle lähenemist. Kohaliku meedia teatel põgenes ründaja autoga ning tegutses tõenäoliselt üksi. Utrechtis käivitatud suure politseioperatsiooni käigus otsisid relvastatud üksused hooneid läbi, lootes Gokman Tanisi leida. Õhtul teatati, et mees on kinni peetud. 

Foto: Xinhua / ZUMAPRESS.com

«Kuulsin just, et kahtlusalune, keda me jahtisime, peeti kinni,» teatas Utrechti politsei juht Rob van Bree õhtul pressikonverentsil, kui see oli peagi lõppemas. Kahtlusaluse kinnipidamist kinnitas ka Hollandi terroritõrjeteenistuse juht Pieter-Jaap Aalbersberg, kelle sõnul langetasid ametivõimud kinnipidamise tõttu Utrechtis ohutaset, mis oli kõrgeimal ehk viiendal tasemel. Hollandi justiitsministri sõnul on mees võimudele tuttav. 

Rohkem üksikasju esialgu ei avaldatud.

«Me ei saa välistada terrorirünnakut,» ütles Hollandi terroritõrjeteenistuse (NCTV) juht Pieter-Jaap Aalbersber varem, kommenteerides kolme hukkunu ja viie vigastatuga tulistamist. 

Kohalik ettevõtja ütles Briti ringhäälingule BBC, et kahtlusalune võitles varem Venemaal Tšetšeeni Vabariigis, mis on tuntud kui piirkond, kus tegutsevad äärmusrühmitusega Islamiriik (ISIS) seotud grupeeringud. «Ta vahistati, kuna oli seotud ISISega, aga vabastati hiljem,» ütles ettevõtja. 

Mehe isa ütles, et kui tema poeg tõesti oli ründaja, siis tuleb teda karistada, vahendas Türgi uudisteagentuur. «Kui ta seda tegi, tuleb teda karistada,» tsiteeris uudisteagentuur DHA Mehmet Tanist, kelle 37-aastane poeg Gökmen on Utrechti rünnaku peakahtlusalune. 

Gökmeni pere on algselt pärit Türgi keskosast Yozgatist. Isa tunnistas, et kaotas kontakti oma pojaga, kui naasis 2008. aastal pärast naisest lahutamist kodumaale, kirjutas DHA. «Mul pole olnud dialoogi ega kontakti oma pojaga 11 aastat. Me ei ole rääkinud alates 2008. aastast,» ütles isa. «Ta ei olnud loomult agressiivne, kuid 11 aastat on möödas. Mis juhtus, mida ta koges? Ma ei tea sellest midagi,» nentis ta.

Utrecht, kus tulistamine toimus, on Hollandi üks suurimaid linnu.

«Tulistamisjuhtum…Mitu inimest sai viga. Abi on saabunud,» säutsus Utrechti politsei vahetult pärast juhtunut Twitteris. «Tulistamine toimus trammis. Appi on saadetud mitu traumahelikopterit.»

Piirkond evakueeriti, liiklus peatati ja koolidele anti korraldus uksed sulgeda - kedagi ei lubatud sisse ega välja. Ka inimestel kodudes paluti uksed lukku keerata. Hollandi lennujaamades ja võtmetähtsusega hoonetes tugevdati julgeolekumeetmeid. Kohalik meedia jagas pilte maskeeritud, relvastatud politseinikest ja kiirabiüksustest.

Hollandi terroritõrjeteenistuse juht säutsus Twitteris, et peab juhtunu valguses kriisikonsultatsioone. Hollandi peaminister Mark Rutte tühistas ametnike teatel kohtumise valitsusega, et end juhtunuga kurssi viia.

Kommentaarid (54)
Copy
Tagasi üles