Filipiinide rannikult leitud surnud vaala kõhus oli 40 kilo plasti (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merebioloogid surnud vaala kõhust plastikut eemaldamas.
Merebioloogid surnud vaala kõhust plastikut eemaldamas. Foto: Facebook / Kuvatõmmis

Merebiolooge õõvastas Filipiinide rannikule uhutud surnud nokisvaala kõhust leitud suur hulk plasti, vahendab Guardian.

Noor vaal leiti laupäeval Mindanao saare rannast. Merebioloogide sõnul suri vaal 40 kilo plasti neelamise järel seedekulgla šokki.

Facebooki postitatud avalduses ütlesid merebioloogid, et leidsid lahangu käigus nokisvaala kõhust 40 kilo plastkotte, sealhulgas 16 riisikotti, neli ilmselt banaaniistandusest pärit kotti ja mitmeid poekotte.

Avalduse juurde postitatud piltidel oli näha lõputuid hunnikuid prügi, mis vaala kõhust eemaldatud oli. Lahangu teinud bioloogide sõnul on see suurim plastikogus, mis nad kunagi looma seest leidnud. «See on tülgastav,» lisasid nad. «Valitsus peab midagi ette võtma nende suhtes, kes jätkavad meie veeteede ja ookeanide kasutamist prügilatena.»

Ühekordse kasutusega plastesemete levik Kagu-Aasias on hoomamatu. 2017. aastal avaldas looduskaitseorganisatsioon Ocean Conservancy raporti, kus teatati, et Hiina, Indoneesia, Filipiinid, Tai ja Vietnam on ookeanisse rohkem plasti visanud kui ülejäänud maailm kokku.

Merebioloogi Darrell Blatchley sõnul on nad piirkonnas viimase kümne aasta jooksul uuritud surnud vaalade ja delfiinide seast leidnud 57 isendit, kes surid nende kõhtu kogunenud plasti tõttu.

Läinud aastal leiti Tai lõunaosast vaal, kes suri pärast enam kui 80 plastkoti allaneelamist, mis kaalusid looma kõhus kokku kuni kaheksa kilo.

Merebioloogide sõnul sureb Tai vetes plasti allaneelamise järel igal aastal kuni 300 veelooma, sealhulgas vaalad, merekilpkonnad ja delfiinid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles