Putin allkirjastas libauudiste keelamise seaduse (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriitikute sõnul on Venemaa presidendi Vladimir Putini poolt täna allkirjastatud seadustepakett samm tsensuuri kehtestamise suunas.
Kriitikute sõnul on Venemaa presidendi Vladimir Putini poolt täna allkirjastatud seadustepakett samm tsensuuri kehtestamise suunas. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Venemaa president allkirjastas vastuolulise seadustepaketi, mis lubab kohtutel trahvida ja lühikeseks ajaks vahistada võimude vastu austusetust välja näitavaid inimesi ning blokeerida veebiportaale libauudiste avaldamise eest.

Putin allkirjastas seadustepaketi hoolimata inimõigusaktivistide meelepahast, kelle meelest on tegemist tsensuuri kehtestamisega ja sõnavabaduse põhimõttega vastuollu astumisega.

Seadus jätab prokuröride otsustada, mis libauudisena arvesse läheb. Libauudise tuvastamisel saab meediajärelevalve nõuda väljaandelt uudise kustutamist. Nõudmistega mittenõustuvad veebilehed võidakse seaduse järgi blokeerida.

Kui rikkumine viib tõsiste tagajärgedeni nagu surm või mäss, saab portaalile teha kuni 1,5 miljoni rubla (20 000 euro) suuruse trahvi.

Eelnõu autorid ütlesid, et internetis levivad libauudised võivad viia rahutusteni ja õõnestada riigi julgeolekut.

Seaduse ajendiks oli tööstuslinnas Magnitogorskis 31. detsembril aset leidnud gaasiplahvatus, mille järel varises kokku 10-korruselise korterelamu üks trepikoda ja hukkus 39 inimest.

Uudisest ilmus mitmeid versioone, milles mõnes ütlesid ametnikud, et see oli gaasiplahvatus, kuid osa sõltumatuid väljaandeid spekuleerisid, et see võib olla terrorirünnak. Kaks nädalat pärast plahvatust võttis selle eest vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS), kuid ka seda versiooni ei peeta tõeseks.

Kriitikute sõnul on eelnõu ebamääraselt sõnastatud, mistõttu on seda kerge kuritarvitada. Samuti ähvardab see teha senisest veelgi keerulisemaks opositsiooniliste ajakirjanike olukorra.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles