Esitajate liit läks tantsukooli vastu riigikohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CD-plaadid.
CD-plaadid. Foto: Caro / Scanpix

MTÜ Eesti Esitajate Liit läks tantsukooli MTÜ Urban Style vastu riigikohtusse, kuna alama astme kohtud ei mõistnud koolilt välja õppeprogrammis muusika kasutamise eest nõutud tasu.

Riigikohus võttis esmaspäeval esitajate liidu kassatsioonkaebuse arutusele. Esitajate liit nõuab tantsukoolilt fonogrammide esitamise eest 5648,76 eurot ja viiviseid.

Tallinna ringkonnakohus jättis mullu 7. novembril muutmata Harju maakohtu sama aasta 20. aprilli otsuse, millega liidu hagi kooli vastu jäi rahuldamata. Maakohtu ja ringkonnakohtu menetluskulud jäid samuti MTÜ Eesti Esitajate Liit kanda.

Hageja on esitajaid esindav kollektiivse esindamise organisatsioon, mis esindab Eestis fonogrammitootjaid üle maailma ning MTÜ Urban Style (JJ-Street) on tantsukool.

Liit leiab, et tantsukool peab maksma tasu tantsutundides avalikult esitatud fonogrammide kasutamise eest.

Autoriõiguse seaduse kohaselt on autori nõusolekuta ja autoritasu maksmiseta võimalik muusikateoseid õppeprotsessis kasutada.

Kohus leidis, et lähtuda tuleb kooli tegevuse eesmärgist ning tantsukoolil on seadusest tulenevalt eeldus muusika kasutamiseks autoriõiguse seaduse mõttes täidetud.

Kohus märkis, et tantsutunde ei saa viia läbi muusikata ning seega kohtu hinnangul kasutab MTÜ Urban Style fonogramme õppe-eesmärgil.

Liit aga leiab, et tantsukool peab fonogrammide esitamise eest maksma ning viis seetõttu vaidluse riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles